Családok tízezrei kerülhetnek utcára a rossz hitelek miatt

Pénzcentrum2010. március 25. 09:02

Több jelzáloghitelezéssel foglalkozó vállalkozás eleve olyan magas kockázatú ügyfeleknek adott ingatlanvásárláshoz hitelt, akikről előre tudni lehetett, nem tudják majd törleszteni. A bedőlt hitelesek otthonait pedig az árveréseken magánszemélyek és erre szakosodott cégek potom pénzért megvásárolják, majd piaci áron értékesítik -írja a Népszava.

A Banki Hitelkárosultak Egyesületének elnöke a lapnak elmondta: aki például devizában vette fel a hitelét, ma már jóval többel tartozik, mint amikor felértékelték az ingatlanát. A bankokkal szerződésben álló hitelközvetítők jó néhányszor az ügyfél számára nem a legelőnyösebb konstrukciót ajánlják, hiszen ők a jutalékból élnek.

Lénárd Mariann szerint a törvényi szigorítás előtt olyan cégek is megfordultak az árveréseken, amelyekről nem lehetett tudni, honnan származik a pénzük, milyen törzstőkével rendelkeznek, milyen tagikölcsön-mozgások, illetve összefonódások történtek náluk.

Megoldás lehetne, ha az önkormányzatok nagyobb arányban élnének az elővásárlási jogukkal és újra bővítenék a szociális lakáshálózatukat. Előnyösebb lehetne ingatlanalap-kezelőt létrehozni, mint ki tudja milyen pénzből működő, olykor maffia módszereket alkalmazó befektetői cégeknek hagyni a bedőlt hitelesek ingatlanainak megvásárlását - vélte az egyesület elnöke.

A kilakoltatással, árverezéssel közvetlenül fenyegetett hitelesek száma meghaladja a 19 ezret. A hitelkárosultak egyesületének irodáiban havonta átlagosan ezren kérnek segítséget.

Címkék: