Netes vásárlás biztonságosan: kedveljük a virtuális bankkártyát

Pénzcentrum2010. március 16. 08:45

Az online fizetési tranzakciók száma tavaly az előző évhez képest 51,3 százalékkal ugrott meg. Az ilyen fizetésre alkalmas virtuális plasztikok száma pedig majdnem harmadával nőtt, de a bankok szerint sok felhasználó tart a visszaélésektől - derül ki a Napi Gazdaság körképéből.

Az MNB adatai szerint az online bankkártyák az összes plasztiknak már majdnem a három százalékát teszik ki, szemben a 2008-as 2,1 százalékkal.

A CIB online számlacsomagja keretében díjmentesen kínálja a virtuális plasztikot, ami itt is egy különálló alszámlához kapcsolódik, és csak internetes vásárlásra alkalmas.

Az UniCreditnél az interneten gyakran vásárlók számára itt erre a célra elkülönített alszámlát nyitnak a hozzá tartozó kártyával, amiket a már bevált védelmi eszközökkel (token, sms) látnak el.

Az OTP több lakossági számlacsomagjához kapcsolódóan (Net, Prémium, Elektronikus) is kínál virtuális MasterCard típusú bankkártyát. Tapasztalataik szerint a netkártya birtokosai elsősorban nemzetközi internetes tranzakciókra használják a virtuális plasztikot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Ersténél úgy látják, hogy feltehetően azért nem terjed még jobban az internetes kártyahasználat, mert a felhasználók fokozottan félnek a lehetséges visszaélésektől. Ennek ellenére a biztonságosabb internetes vásárlást biztosító virtuális plasztikok száma a banknál 2008 decembere és 2009 decembere között közel 60 százalékkal nőtt.

Címkék: