Botrányos borhamisítás: az egész régió benne volt!

Pénzcentrum2010. február 18. 16:59

Tucatnyi francia bortermelő és -kereskedő érintett abban a kiterjedt csalási ügyben, amelyben 18 millió üveg rossz minőségű bort sóztak rá egy amerikai nagykereskedőre - írta a Daily Mail.

A kaliforniai E&J Gallo a francia Languedoc-Roussillon régióból vásárolt bort, melyet aztán saját Red Bicyclette Pinot Noir márkanevén szeretett volna teríteni. A bor azonban egyáltalán nem a régió híres Pinot Noirja volt, hanem sokkal rosszabb minőségű szőlőkből készült ital - a cimkéket pedig gátlástalanul meghamisították.

A francia vámhatóságok már 2008-ban gyanakodni kezdtek, a Gallonak eladott Pinot Noir mennyisége ugyanis több volt, mint amennyit a régió valaha is termelt ebből a fajtából. A vizsgálatok aztán fényt derítettek arra, hogy a három év alatt mintegy 13,5 millió liter átcimkézett bort adtak el a Gallonak.

A régió átlagos borai nagyjából 100 literenként 39 euróért kelnek el, a Pinot Noir 100 litere azonban 84 euróba kerül. Tizenkét francia bortermelőt és kereskedőt ítéltek különböző hosszúságú felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra, melynek mértéke 1500-tól 180 000 euróig terjedt.

Címkék: