OTP anyatejjel? Milliárdos magyar babák! Gondoltad volna?

Pénzcentrum2010. február 11. 05:40

Babakötvény, Start-számla, állami támogatás Életkezdési támogatásra (közismert nevén babakötvény) minden 2005. december 31-e után született magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhellyel rendelkező gyermek jogosult, a támogatás gyarapítására szolgáló Start-számlát viszont csak minden ötödik (19,59%) gyermek szülei nyitnak. 2009-ben 98 908 baba látta meg a napvilágot hazánkban, a nagykorúvá válás után többek között tanulmányokra, lakhatásra vagy pályakezdésre felhasználható Start-számlát 23 295-en kaptak (23,55%). A kincstári számlán tartott és a Start-számlákra áthelyezett induló megtakarítások összege eléri a 21,75 milliárd forintot, amit a saját- és az önkormányzati befizetések egészítenek ki további 4-5 milliárd forinttal (Pénzcentrum becslés).

Az anyakönyvezés után a Magyar Államkincstár jelenleg 42 500 forintot ír jóvá a gyermek nevére nyitott kincstári számlán. Az összeg a gyermek 18 éves koráig az ötéves államkötvényre fizetett kamatnak megfelelően növekszik. Az összeg további gyarapításához úgynevezett Start-számla nyitható, az arra befizetett összegekre 10%-os (maximum évi 6 ezer forint) állami támogatás is jár.

A Start-számlára befizetett összeg évente maximum 120 ezer forint lehet, a számlára a magánszemélyek mellett a települési önkormányzatok is befizethetnek, de az után nem jár állami támogatás. Az állami támogatás mértéke az alapesetben érvényes 10 % helyett 20%, legfeljebb évi 12 ezer forint, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok gyermekei esetén, állami gondozottak pedig akkor is megkapják a 12 ezer forintot, ha nincs, aki befizessen a számlájukra.

Hány milliárdja van az OTP-s babáknak? KATTINTS IDE!

A magyarországi bankok szerint az éves befizetések átlaga 50-60 ezer forintra tehető, miközben egyre többen használják ki a 120 ezer forintos maximumot. Vannak olyan szülők akik egy összegben helyezik el a megtakarítást a számlán, de a többség a havi befizetést részesíti előnyben. Fontos adalék, hogy bár a piacon elérhető a Start-számláktól magasabb kamatozású megtakarítási forma is, ezek a számlák mentesek a kamatadó alól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A számlanyitással kapcsolatos tudnivaló, hogy az a szülő, törvényes képviselő nyithatja meg, aki a családi pótlékot kapja. A pénzintézetek kérik az Államkincstár igazolását, a családi pótlékról szóló bizonylatot, a gyermek adókártyáját és a születési anyakönyvi kivonatot egyaránt. A támogatások és a hozamok nyilvántartását és jóváírását a számlavezető pénzintézet végzi.

Milliárdos vagyona van az OTP-s babáknak

Címkék:
befektetés, nyugdij,