Lassú lesz a megtépázott frankhitelek lemorzsolódása

Pénzcentrum2010. január 5. 08:47

A devizahitelezés korlátozása ellenére a bankok többsége állítja, hogy az új rendelkezések nem igazán hoznak jelentős változást a jelenlegi gyakorlatukhoz képest. A megtépázott frankhitelekre vonatkozóan 45 %-ban előírt hitelmaximum hatására fokozatosan csökken a CHF-hitelek aránya, de az állománya lemorzsolódása lassú folyamat lesz, mivel az alpesi devizában folyósított kölcsönök 97 %-a 5 éven túli lejáratú - írja a Napi.

Az új rendelet értelmében a hitelezőknek a saját belső szabályzatukban kell rögzíteniük, hogy kiknek, milyen feltételekkel nyújtanak hitelt, mit vesznek figyelembe jövedelemként, illetve milyen igazolások, nyilatkozatok meglétét teszik kötelezővé a hitelfelvételhez. Az így rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes személyek úgynevezett hitelezhetőségi limitje. A bankok csak olyan hitelt adhatnak, amelynek a törlesztőrészlete ezt az összeget nem haladja meg.

Bár a bankok szerint ez nem hoz jelentős változást a jelenlegi gyakorlathoz képest, a hitelközvetítők másként látják a helyzetet. A kötött jövedelem- és hitelfedezet-arányok miatt sokkal nehezebb lesz a hitelkiváltás, sok esetben csak előtörlesztés mellett lehetne egyik banktól a másikhoz átvinni a kölcsönöket. A legnagyobb bankok között ráadásul mára szinte egy sem akad, ahol a korábban oly népszerű svájci frankban adnának hitelt.

Az Erste Banknál elismerték, hogy az eddigi rendszert át kell alakítani. A szabályozás márciusi hatályba lépéséig minden szükséges lépést meg kell tenni a jogszabály szellemében. Az MKB képviseltében elmondták, hogy a bank eddig is kimondottan prudens hitelezési gyakorlatot folytatott, aminek részeként az átlagosnál nagyobb szigorral járt el, eltérő limiteket alkalmazva a különböző típusú ügyletekre. Ettől függetlenül itt is felülvizsgálják hitelezési feltételeik rendszerét a szabályozói környezet megújult elvárásainak megfelelően.

A Budapest Banknál (BB)szintén szigorú hitelezési normák vannak érvényben, így a mostani változtatások várhatóan kevésbé vetik majd vissza a lakossági hitelvolumeneket. A banknál mindig jövedelemigazoláshoz kötötték a jelzálog-hitelezést, euróalapú deviza-jelzáloghitelek esetén eddig is 60 %-os volt a hitel/fedezet szint. Az új szabály értelmében pedig az ingatlan értékéhez viszonyított hitelarány 75 %-ra emelkedhet. Némi változás itt is bekövetkezik, mivel a devizaalapú személyi kölcsönök esetén bizonyos konstrukcióknál a jogszabály szigorúbb kereteket határoz meg a korábbi gyakorlatuknál. A devizaalapú konstrukciók marginális szerepét tekintve azonban a banknál jelentős negatív hatást nem valószínűsítenek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az OTP is maradéktalanul eleget tesz az előírásoknak - tudatták a legnagyobb magyar banknál. A 2008-ban megnövekedett devizakockázatok, valamint a reálgazdasági tendenciák miatt az OTP is szigorította hitelezési feltételeit. A válság hatására kialakított kondíciókhoz képest a most bevezetett határértékek nem jelentenek érdemleges szigorítást, sem a forint- sem az euróalapú hitelek esetében. A jelenlegi szabványos feltételrendszerben forintalapú lakásvásárlási hitel esetén jövedelemigazolással Budapesten és a vidéki nagyvárosokban érhető el a legmagasabb hitelösszeg az ingatlan forgalmi értékéhez viszonyítva; ez a legkedvezőbb kondíció is összhangban van a kormányrendeletben foglalt, e kategóriára vonatkozó limittel.

Címkék: