MasterCard: veszélyben a bankkártya-piac Magyarországon

Pénzcentrum2009. december 14. 11:32

A MasterCard Europe határozottan ellenzi a 2009. évi LXXV. törvény ("Pft.") 35. § új (3) bekezdésében megfogalmazott javaslatot, amely maximálja a bankkártyás vásárlás elszámolásakor használt bankközi jutalék szintjét.

A társaság álláspontja, hogy az ilyen szabályozás nem szolgálja sem a magyar kártyabirtokosok sem a kereskedők érdekeit, hiszen nem ösztönzi az elektronikus fizetés térnyeréséhez és a visszaélésekkel szembeni sikeres küzdelemhez szükséges növekedést. Magyarországon az elmúlt 4 évben 100%-kal nőtt a kereskedői bankkártya-elfogadás. Ennek lendületét jelentősen visszafoghatja a készülő szabályozás, amely azon túl, hogy megbéníthatja az iparági innovációt, a kártyabirtokosok fizetési szokásait újra a készpénzes fizetés felé terelheti így segítve a szürkegazdaság fennmaradását.

Bővebben a témáról:  Kartell után törvényi szabályozás jöhet a bankkártyapiacon

"Meggyőződésünk, hogy hasonló szabályozás csak az összes érintett megkérdezésével lehet sikeres, azonban ilyen egyeztetés nem volt. Továbbá komoly alkotmányjogi aggályokat vet fel a meglévő banki szerződéses kapcsolatok állami beavatkozás útján történő alapvető módosítása" -áll a MasterCard közleményében.

Címkék: