Kár: az autósok dolgát nehezítené most meg a kormány

Pénzcentrum2009. december 4. 10:32

Bár az eredeti javaslatok között nem szerepelt, a kormány ill. a parlament költségvetési bizottságának javaslata szerint a közúti közlekedésről szóló törvény újabb módosításával szigorodhat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kfgb) szabályozása.

A Napi Gazdaság azt írja, az új szabályok szerint kár esetén a gépjármű helyreállításához szükséges költségek áfával növelt összegét a károsultnak csak akkor fizetné ki a biztosító, ha a károsult által bemutatott számla a gépjármű javításához, helyreállításához szükséges szolgáltatásokat, az anyagköltséget és a munkadíjat, illetve a fizetendő áfa összegét is tartalmazza.

A károsultnak ez alapján elemi érdeke lesz, hogy a gépjárműben keletkezett károkat a szakszervizben javítsák meg, az egyéb módon történő javítást pedig elkerüljék. Ez a javaslat a biztosítók szerződött szerveihez terelné a forgalmat - írja a Napi. Közlekedésbiztonsági szempontból pedig újdonság, hogy a biztosítónak jeleznie kellene a közlekedési hatóságnak, ha a gépjármű a balesetben közlekedésre alkalmatlanná vált.

Címkék: