Lakáshitelek: többen férnek majd be a mentőcsónakba

Világgazdaság2009. november 20. 09:17

Komoly mértékben lazított az állami készfizető kezességről szóló, a nehéz helyzetbe került adósok megsegítését célzó törvényen a kormány - derül ki a pénzügyi tárca internetes honlapján közzétett módosító javaslatból.

A könnyítés persze nem meglepő, hiszen a törvény eredeti változata olyan szigorúra sikeredett, hogy alig akadt ügyfél, aki meg tudott volna felelni a jogszabályban támasztott követelményeknek. A Magyar Bankszövetség és a Magyar Lízingszövetség adatai alapján a kölcsönszerződések száma a hatálybalépéstől október közepéig nem érte el a 300-at, ami jóval elmarad a valós igényektől - írta a Világgazdaság.

Nagyban bővülhet a jogosultak köre, ha eltörlik például azt a kitételt, hogy csak akkor jogosult a támogatásra valaki, ha a "foglalkoztató érdekkörében felmerült okból" szűnik meg a munkahelye. A tárca indoklása szerint ugyanis gyakori, hogy közös megegyezéssel szűnik meg a munkáltatóval a kapcsolat, így a jelölt nem felel meg a törvényi elvárásoknak.

Az adósok helyzetét könnyíti meg az a változtatás is, hogy a tervezett határidőt fél évvel, 2010 végéig meghosszabbítanák. Lazított a minisztérium a jövedelem/törlesztés arányon is, így a háztartás nettó jövedelmének 40 százaléka helyett 60 százalékra emelkedett az az arány, amelyet nem haladhat meg a törlesztőrészlet. A határ pedig 10-ről 15 millió forintra növekedik, amelyet nem haladhat meg a lakáscélú kölcsön szerződés szerinti és folyósított összege.

Címkék: