Filléres haditechnikára utazik a VPOP

Pénzcentrum2009. november 16. 13:32

Jól gondoljuk meg mielőtt a neten különböző fajta rejtett kép- illetve hangrögzítésre alkalmas eszközt rendelünk, mert ha kiszúrják a vámon például a gyereknek karácsonyra szánt kamerás napszemüveget, könnyen egy büntetőeljárás részeseivé válhatunk.

Sokan nem sejtik tetteik várható következményét, amikor olyan ártalmatlan tréfának tűnő dolgokat vásárolnak a világhálón keresztül, mint a különféle tárgyaknak álcázott, rejtett kamerát, esetleg hangrögzítő berendezést is tartalmazó készülékek. Sok esetben későn döbbennek rá az internetes vásárlók, hogy amit néhány kattintással megszereztek, sokkal nagyobb gondot jelent majd, mint amekkora örömöt okozott volna.

Ami az utóbbi idők trendje szerint igen felkapott miniatűr kémkamerákat és lehallgató- készülékeket illeti, sorozatosan szűri ki a Vám- és Pénzügyőrség azokat a postai küldeményeket, amelyek ezeket az ún. "kettős felhasználású termékeket" rejtik. Ezután szakértő vizsgálja meg a gyanús termékeket, majd szakvéleményében állapítja meg, hogy a megrendelt mütyür a haditechnikai eszközökről szóló, 2004-évben kiadott kormányrendelet hatálya alá esik, azaz az eszköz "Titkosszolgálati eszköznek, vagy titkos vizuális eszköznek" minősül-e, és amennyiben igen, már a megszerzése engedélyhez kötött.

Ezért szembesülnek mostanában egyre többen azzal, hogy gyakran ártalmatlan tréfának szánt, akár néhány ezer forintért is elérhető, miniatűr, rejtett videó-felvevővel felszerelt napszemüveg, karóra, golyóstoll megszerzésével bűncselekmény valósul meg, a vámhatóság pedig köteles büntetőeljárást bevezetni a küldemény címzettje vagy szállítója ellen.

Az ilyen eszközök engedély nélküli birtoklása tehát már önmagában is szigorúan tilos, ha jogszerűtlenül használjuk is termékeket súlyos büntetésre számíthatunk. A "visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetve kettős felhasználású termékkel" bűncselekmény elkövetői 2-től 8 évig, üzletszerűen vagy bűnszövetségben elkövetve 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak - figyelmeztet a VPOP.

Címkék:
haditechnika,