Kiskarácsony lesz az idei, sok akcióval

Pénzcentrum2009. november 9. 08:47

Noha karácsonykor a magyarok akkor is sokat vásárolnak, ha meg vannak szorulva, a válság azonban idén ezen a tételen is változtathat, már amennyiben bejönnek a kereskedők várakozásai - írja a Népszabadság.

Jellemzően a november első hetétől év végéig tartó időszak számít csúcsidőszaknak a hazai kiskereskedelemben, amikor is az év elejéhez képest mintegy 30-40 százalékkal magasabb forgalom realizálódik, de egyes kereskedők - mint például a műszaki elektronikai - ilyenkor termelik ki profitjuk felét.

Tavaly a hitelválság miatt ugyan lassabban indult be a vásárlói roham, de év végére sikerült mégis a 2007-es szintet hozniuk a kereskedőknek, igaz, jelentős akciókat kellett hirdetniük még az ünnepek előtt, hogy becsalogassák a vevőket. Szakértők szerint idén is hasonlóra lehet számítani.

Kereskedők szerint a pangó fogyasztói kedvet nem igazán lehet felélénkíteni az ünnepek környékén népszerűvé váló áruhitelekkel sem, ezért minden bizodalmuk az akciós termékekben van.

Az akciók mellett a Tesco egyéb szolgáltatásokkal is a vevők kedvében próbál járni: az idei karácsonyi kampányban új elem, hogy az eladótérben tanácsadó hoszteszek várják a játékvásárlókat. A Praktiker a nagy hazai kereskedelmi hálózatok közül pedig elsőként nyitott saját webshopot, így karácsonyra már onnan is be lehet vásárolni.

Címkék: