Új Ptk: már nem zabigyerek a lízing

Pénzcentrum2009. október 7. 12:32

Egyszerűbbé és olcsóbbá vált az ingatlan-és gépjármű lízing; az előbbi a dupla illetékfizetési kötelezettség eltörlése, az utóbbi pedig amiatt, hogy várhatóan november 1-től, közjegyző nélkül, gyorsan, mindössze ötezer forintért lehet bejegyezni a zálogjogot.

A Lízingszövetség több éves lobbytevékenységének köszönhetően végre bekerült a lízing az új polgári törvénykönyvbe. Az új ptk. olyan rugalmas és alkalmazható szabályozást tesz lehetővé a lízingszerződéseknél, amely rögzíti az ágazat számára legfontosabb alapfogalmakat. A törvény ugyanis valamennyi típusú lízing ügyletre kiterjed és egyértelműen szabályozza a lízing szerződés fő részeit; annak tárgyát, a vele járó hasznokat és terheket, a hibás teljesítésből eredő jogokat és a szerződés megszűnésének lehetőségeit.

"A szabályozással egy új korszak kezdődhet, amely az eddigi jogi bizonytalanság helyett biztonságot és egyértelműséget jelenthet a lízingpiaci szereplők számára. A szabályozás egyértelműen az ügyfelek számára jelent előnyt, hiszen mostanáig semmi nem védte őket kérdéses ügyekben, perek esetén a bíró egyedileg, meghatározó jogszabály nélkül döntött, most viszont a lízingszerződések részévé válnak a Ptk lízing-szabályai" - hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

Címkék: