Bekeményít az MNB a lakossági devizahitelekkel

Portfolio2009. október 5. 09:17

A Magyar Nemzeti Bank a napokban a devizahitelezés kockázatait érdemben csökkentő szabályozás mielőbbi megalkotását kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál - mondta Simor András, az MNB elnöke az MTI-nek vasárnap.

A szabályozás erőteljesen korlátozná a hitelezést, különösen a devizahitelezést Magyarországon. A Nemzeti Bank által javasolt szabályrendszer a jelenlegi restriktív banki gyakorlathoz képest is jelentős szigorítást hordoz. Minimálbéresek gyakorlatilag lemondhatnak a devizahitelekről. Az új szabályozás elméletileg megengedi, de a gyakorlatban erősen bekorlátozza az eurón túli más devizában történő hitelnyújtást. Fontos kiemelni, hogy ez egy javaslat és még nem törvény, s valószínűleg számos konzultatív szakaszon megy még keresztül, vagy legalábbis reméljük.

Az MNB által javasolt szabályozás az egyedi banki szintű kockázatvállalási alapelvek, illetve a hitelezési feltételek szigorítását célozza, aminek részét képezi a jövedelemarányos törlesztés, a hitel-fedezet arány, valamint a gépjárművásárlás finanszírozásánál a maximális futamidő korlátozása. Az elképzelés szerint mind a bank, mind az ügyfél kockázatait mérsékli - a túlzott eladósodás elkerülésével - a vállalható jövedelemarányos törlesztés (payment-to-income ratio, PTI) korlátozása, ami egy kétkeresős háztartás nettó átlagjövedelméhez képest forinthiteleknél maximum 30 százalék lehetne. Alapesetben az eurón kívüli devizában történő hitelezés esetén a PTI 15%-os lenne.

A teljes cikket elolvashatja a Portfólión.

Címkék: