Százmilliárd a klímaváltozás ellen? Benne vagyunk!

Pénzcentrum2009. szeptember 30. 10:32

A világ számos országának vezetője beleegyezett egy éves százmilliárd dolláros keretű alap feltöltésébe, mely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését és a környezeti károk helyreállítását tűzte ki célul.

Ban Ki Mun ENSZ-Főtitkár a 20 gazdaságilag meghatározó ország vezetőit kérte fel az együttműködésre, eredetileg 250 milliárd dolláros éves összeggel. Ám Gordon Brown brit miniszterelnökkel, valamint az Európai Bizottság elnökével Jose Manuel Barrosoval folytatott tárgyalások után megállapodtak abban, hogy évi 100 milliárd dollár "jó lesz indulásnak" 2020-ig. Ez az összeg nem csak a kibocsátás-csökkentés támogatására lehet elegendő, de a fejlett és a fejlődő országok közti olló lassú zárására is.

Az ENSZ-főtitkár felhívására 101 ország vezetői vettek részt az egy napos megbeszélésen New Yorkban, ami ebben a minőségében a legnagyobb volt, amelyet valaha tartottak. A nagy számú résztvevő már csak azért is lehet bíztató jel, mert alig három hónap múlva a világ vezető Koppenhágában gyűlnek össze, hogy egy új egyezményt fogadjanak el a régi, 1997-es Kiotói Egyezmény helyett, mely elsőként próbálta a fejlett országokat károsanyag-kibocsátásuk csökkentésére bírni.

Az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásában Kína és az Egyesült Államok állnak az élen, egyenként mintegy 20 százalékkal. A második az Európai Unió 14 százalékkal, utánuk Oroszország és India következik 5-5 százalékkal. Az Unió már régebben szorgalmazta, hogy a vezető országok az 1990-es kibocsátási szintekhez képest 20 százalékkal csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat, sőt vállalta azt is, hogy 30 százalékkal mérsékel, amennyiben más vezető országok is követik a példáját.

Címkék: