Tájékozottabbak vagyunk a pénzügyekben

Pénzcentrum2009. szeptember 28. 13:32

Miközben a lakossági pénzügyi bizalmi index csökkent az előző évhez viszonyítva, a pénzügyi tájékozottságot értékelő mutató nőtt 2008-hoz képest - derült ki a Xallis Consulting pénzügyi tanácsadó és a Goodwill Communications Pénzügyi PR-kommunikációs ügynökség közös, a lakosság pénzügyi rendszerbe vetett bizalmát vizsgáló felméréséből.

Nőtt a saját anyagi helyzete iránt érzett aggodalom a lakosság alacsonyabb jövedelmű rétegeinek körében: a 100.000 Ft-nál kisebb jövedelmi osztályba tartozók esetében egy százas skálán 53 ponttal - derül ki a 2009 nyarán végzett kutatásból. A jövedelem csökkenése egyúttal a tartalékok felélését is jelenti, ez pedig sok háztartás esetében az adósságok törlesztését sodorja veszélybe. Ugyanakkor meglepő, hogy a legmagasabb jövedelmi kategóriában, a 900 ezer forintot meghaladó havi jövedelemmel rendelkező háztartások esetében ez a félelem a válság hatására csökkent.

Ez a csoport azzal szembesült, hogy a magas jövedelméből - a sok negatív hír ellenére - mégis képes a korábbi életszínvonalat fenntartani, sőt a pénzügyi és reáleszközök értékének csökkenése miatt jövedelme az egy évvel ezelőtti szinthez képest többet ér.

Mindez a lakosságot a pénzügyi jártasságának növelésére sarkallta, ami egyike a válság kevés pozitív hatásának. A jelenlegi gazdasági körülmények erős motivációt jelentenek a pénzügyi tudásuk növelésére. A pozitív hatás máris érzékelhető: a kutatás eredményei szerint nőtt mind a saját pénzügyekkel, mind a pénzügyi ismeretszerzéssel töltött idő, aminek hatására 8 ponttal nőtt a pénzügyi kultúrát mérő index.

Valamennyi befektetési forma bizalmi indexe visszaesett az elmúlt egy évben. A megtakarítási formák közül a felmérés szerint a nemesfémeket tartják a legmegbízhatóbbnak, bizalmi indexük csupán 1 ponttal csökkent. Meglepő, hogy a harmadik legmegbízhatóbb megtakarítási formának a készpénz otthon tartását tekinti a lakosság.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A megtakarítások mértékét bemutató index alapján 2008 júniusához képest 41 ponttal csökkentek a lakosság megtakarításai. Az index a lakosság által tapasztalt változásokat rögzíti, és árnyaltabb képet mutat, mint a megtakarításokat önmagukban vizsgáló mutatók.

A Magyar Nemzeti Bank által a háztartások pénzügyi helyzetéről közzé tett statisztikák szerint 2008. június 30. és 2009. március 31. között 5%-kal nőtt a megtakarítások állománya. Az eltérés oka a következő: míg az MNB azt mutatja ki, hogy teljes lakosságot tekintve nőtt a megtakarítások összesített állománya, addig a kutatás azt mutatja, hogy többségben vannak azok a háztartások, amelyek csökkenteni kényszerültek megtakarításaikat valamilyen mértékben. A magas jövedelműek számára volt miből visszafogni a fogyasztást, így ők képesek voltak megtakarításaikat növelni, míg az alacsonyabb jövedelműek a meglévő megtakarításaikat élték fel, mert a fogyasztásuk visszafogására már nem volt további lehetőség.

Címkék: