Krízisalap: közel 300 milliót már kiutaltak

Pénzcentrum2009. szeptember 9. 09:17

Eddig csaknem nyolcezer család kapott átlagosan 37 ezer forintos támogatást az augusztus elején indult krízisalapból - mondta Kiss Péter társadalompolitikai miniszter, aki hozzátette, hogy a legutolsó adatok szerint a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságokhoz összesen több mint 12 ezer kérelem érkezett, s naponta 800-1000 megkeresést regisztrálnak országszerte.

"Eddig 7876 családnak ítélték meg az egyszeri támogatást, amelynek összege átlagosan 37 ezer forint volt, ami összesen mintegy 300 millió forintot jelent. Az előzetesen vártnál több felajánlás érkezik, ezért úgy tűnik, lesz lehetőség a program meghosszabbítására" - fejtette ki a társadalompolitikai miniszter.

A kríziskezelő program augusztusban indult, keretében a krízishelyzetbe került családok az illetékes jegyzőkön keresztül egyszeri, méltányossági alapon elbírált, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. A segély összege legalább 20 ezer, legfeljebb 50 ezer forint, különös méltánylást érdemlő esetekben azonban akár 100 ezer forint is lehet.

Támogatást azok igényelhetnek, akik nem részesülnek nyugellátásban, és akik az idén az önkormányzattól nem kaptak 15 ezer forintot meghaladó átmeneti segélyt, valamint családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a minimálbér nettó összegét (57 815 forintot), illetve a válság miatt krízishelyzetbe kerültek.

Krízishelyzetnek minősül, ha a kérelmező a munkahelyét 2008. szeptember 30-a után vesztette el, vagy a jövedelme a 2008. szeptemberi jövedelméhez képest 20 %-ot meghaladó mértékben csökkent, vagy a lakáshitelének törlesztő részlete a 2008. szeptemberihez képest 20 %-ot meghaladó módon növekedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rendkívüli méltánylást az kérhet, akinek a megelőző hónapban 30 %-kal vagy annál nagyobb mértékben csökkent a jövedelme a 2008. szeptember előttihez képest, vagy a lakáskölcsöne 30 %-kal nőt, illetve 3 vagy több gyermeket nevel a család. A program augusztus 1. és november 30. között tart.

Címkék:
társadalompolitika,