Mi sül ki ebből? - Üresen kongó bankoktól félnek egyesek

Portfolio2009. szeptember 8. 11:55

Korlátozná a pénzintézetek döntési szabadságát, és félő, hogy a jobban teljesítő munkatársakat ösztönözné a kilépésre a bankárprémiumok tervezett megzabolázása - adja hírül a brit és a német bankszövetség aggodalmait a Bloomberg.

A G20-as országok pénzügyminisztereinek három nappal ezelőtti londoni találkozóján a miniszterek és a központi bankárok egyetértettek abban, hogy a bankári fizetések területén változtatásokra van szükség, és nem zárták ki globális irányelvek bevezetését sem. A részletes javaslatokat a szeptember 24-25-én esedékes pittsburghi G20 csúcstalálkozón tárgyalják az érintett országok állam- és kormányfői. A megbeszélések középpontjában a rövid távú kockázatok megelőzése érdekében tervezett lépések lesznek.

A pénzügyi vezetők egyöntetűen rákényszerítenék a bankokat, hogy fizettessék vissza az alkalmazottaikkal a később bedőlt ügyletek után fizetett prémiumokat. Megoldás lehetne továbbá, hogy csupán a hosszú távú teljesítmények után, az ügyletek kifutását követően folyósítsák az üzletkötők jutalékait.

A brit bankszövetség szkeptikus a visszafizettethetőséggel kapcsolatban. Egyes emberek esetleg már elhagyták a céget, mások talán már a prémiumot fizető bank országából is távoztak mire a visszautaltatásra kerülne sor. Emellett az is előfordulhat, hogy időközben a bankár már elköltötte a fizetését - nyilatkozták.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 220 bankot tömörítő német bankszövetség a fizetési plafonok bevezetése ellen tiltakozik. Álláspontjuk szerint az ehhez hasonló kérdésekben a vállalatoknak önállóan kellene dönteniük. Manfred Weber, a szervezet vezetője szerint nem az a fő feladata a szabályozóknak, hogy egyszerűen több szabályt gyártsanak, hanem a rendszer jobbá és megfelelően végrehajthatóvá alakításán kell dolgozniuk.

Piaci szereplők, köztük az amszterdami székhelyű Darwin Platform alapkezelő alapítója és vezérigazgatója, Clayton Heijman szerint is elvándorlás következhet be a pénzintézetektől más pénzügyi intézményekhez, például az alapkezelőkhöz. Mindenki, aki tehetséggel és vállalkozó szellemmel bír, ott fogja hagyni a bankokat - nyilatkozta a Bloombergnek.

Címkék:
g20 országok,