Ágyban maradnak a nyugdíjasok: így spórolnak a rezsin

Pénzcentrum2009. augusztus 28. 15:02

Egy brit pénzügyi kutatóintézet (IFS) felmérése szerint a szigetországbeli nyugdíjasok közel 55 százalékos gáz-, illetve 36 százalékos villanyár-emelkedést voltak kénytelenek elszenvedni két év alatt. Sokan ezért inkább ágyban maradnak, hogy csökkentsék rezsijüket.

A tanulmányt megrendelő Age Concern és a Help the Aged szervezetek szerint ha az elmúlt évek trendje folytatódik, a legtöbb nyugdíjas egyáltalán nem engedheti majd meg magának, hogy fűtsön, vagy egyéb kiadásokról kell lemondania, hogy az energiaszámláit kifizethesse.

A tanulmányból az is kiderül, hogy igen eltérő életszínvonalat engedhetnek meg maguknak a legszegényebb, és a leggazdagabb nyugdíjasok. 2007-ben az alsó ötödbe tartozók nyugdíjuk közel 40 százalékát lakásfenntartásra, és ételre költötték, míg a felső ötödbe tartozóknak mindössze bevételük 20 százalékát emésztették fel az említett kiadások. Utazásra a gazdagabbak nyugdíjuk nyolcadát költötték, míg a legszegényebbek mindössze 3,3 százalékát, kevesebbet, mint amennyit húsra (6,5 %) költöttek.

Annak ellenére, hogy nyugdíjukból a legtöbben alig jönnek ki, egytizedét még így is a fiatalabb családtagok, vagy jótékonysági szervezetek, alapítványok számára ajánlják fel.

Címkék: