Újra szabadlábon a Nagy Vonatrabló!

Pénzcentrum2009. augusztus 8. 12:07

Szabadlábra helyezték Ronnie Biggset, aki egyike volt a Nagy Vonatrablás elkövetőinek 1963-ban. A 80 éves Biggs súlyos tüdőgyulladással ágyhoz van kötve.

A Norfolk-i kórházban fekvő beteget az igazságügyi miniszter, Jack Straw helyezte feltételesen szabadlábra, egészségügyi állapotára való tekintettel. Biggs súlyos beteg, a fia Michael szerint legfeljebb néhány hónapja lehet hátra.

Bár fia szerint Biggs már elég időt töltött börtönben, ám ez azért nem teljesen igaz. Több mint 30 évet töltött ugyanis bujkálással. A híres vonatrablás során Biggs és a banda 14 másik tagja összesen 2,6 milliárd fontot zsákmányoltak, ami mai árakon nagyjából 12 milliárd forintnak felel meg.

Az elkövetők közül 13-at rövid időn belül elfogtak. Biggs 30 éves büntetést kapott, ám 1965-ben külső segítséggel megszökött a Wandsworth-i börtönből és egy bútorszállítóval elmenekült. Ezután Párizsba ment, ahol hamis papírokat szerzett és plasztikáztatta magát, hogy minél kevésbé legyen feltűnő. Innen az útja Ausztráliába vezetett, ahonnan - miután forró lett a lába alatt a talaj - 1970-ben Brazíliába menekült.

Mivel Brazíliának nincs kiadatási egyezménye Nagy-Britanniával, ezért Biggs több, mint 30 éven keresztül háborítatlanul élt Dél-Amerikában. (A legendák szerint hamis papírokkal többször is járt Angliában, ugyanis énekel például a The Great Rock 'n' Roll Swindle című albumon is, mely a Sex Pistols együttes történetéről szóló film zenéje volt.) Végül 2001-ben önként tért vissza hazájába, hogy állítása szerint "igyon egy jó barna sört egy helyi pubban". Bár a Sun magazin által fizetett magánrepülőgéppel érkezett, rögtön a repülőtéren letartóztatták és börtönbe kísérték. Az elzárás alatt rohamosan romlott az állapota, végül erre hivatkozva kérte szabadon bocsátását

Címkék: