Nem kaphat hitelkártyát boldog-boldogtalan

Pénzcentrum2009. augusztus 6. 05:55

Miközben a tengerentúlon az átmeneti, vagy annak hitt pénzügyi gondokkal küszködő ügyfelek a hitelkártyáikkal igyekeznek a felszínen maradni, addig itthon nincs igazán nagy változás a hitelkártya-igénylések és felhasználási rítusok terén. A bankok többsége óvatosabban válogatja meg az ügyfeleit, az ügyfelek pedig óvatosabban használják a kártyát.

Az elmúlt év végén Magyarországon 8,9 millió bankkártya volt forgalomban, melynek 19-20 százaléka volt hitelkártya. Ezek aránya az utóbbi két év során nagyjából stagnált a korábbi látványos felfutás után. Úgy tűnik, a piac - részint a válság hatására - egyelőre elérte korlátait, mind a plasztikok számát, mint a hitelkártyák forgalmát tekintve.

Bár az Egyesült Államokban riasztó hírek érkeztek arról, hogy a megszorultak - és jellemzően az idősebb korosztály - hitelkártyás vásárlásokkal igyekeznek túlélni a válságot, a hazai pénzintézetek szűkszavú válaszaiból arra következtethetünk, hogy a nálunk ez messze nincs így. A Raiffeisennél például a jellemzően a 30-55 év közötti korosztályban rendelkeznek hitelkártyával az ügyfelek, őket a 18-30 év közöttiek követik, míg a legkevesebben az 55 év felettiek igényelnek. A tartozások tekintetében sincsenek "kiugrások" a korcsoportok tekintetében, ahol a nemfizetők aránya az átlagostól jelentősen eltérne. Bár az év elején valamelyest nőtt a minimumot nem fizető ügyfelek aránya, azonban ez messze nem érte el a tavalyi év végén feltételezett szintet.

Az MKB-nál a kibocsátott hitelkártyák száma kis mértékben csökkent, ugyanakkor a hitelkártyákkal lebonyolított forgalom tekintetében nem volt tapasztalható visszaesés. A korcsoportok és a tartozások összefüggéséről egyáltalán nem nyilatkozott a bank, ugyanakkor állításuk szerint az átlagos tartozások mértéke nem változott az elmúlt időszakban.

Az MKB nem is szigorított a hitelkártya-igénylés feltételein és változatlan kondíciókkal kínálja kártyáit az Unicredit is. Az OTP sejtelmesen csak annyit közölt: "a makrogazdasági folyamatokhoz rendelten a hitelbírálat feltételei valamennyi hiteltermék, így a hitelkártyák esetében is szigorodtak." Egyedül a Raiffeisen közölt stabil adatokat, mely szerint a minimális elvárt jövedelem határ 2009. március 27. óta 75.000 Ft a korábbi 65.000 Ft helyett

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nehéz helyzetbe került ügyfeleket egyik bank sem hagyja magára. A Raiffeisen Bank Újrakezdési kölcsönnel áll rendelkezésre, az OTP Bank pedig tartozásrendező kölcsönt, valamint maximum 40.000 Ft-os hátralékig személyi kölcsönt. Az Unicredit ügyfeleinknek türelmi idő áll rendelkezésre a tartozás rendezésére. Az első nem fizetés esetén emlékeztetik az ügyfeleinket a késedelemre, s a tapasztalatok szerint a legtöbb ügyfél örömmel is veszi a lépést a bank részéről. Amint azonban a pénzintézetek kifejtették: segíteni csak akkor tudnak, ha az ügyfelek maguk is együttműködnek, vagyis időben értesítik a bankot a megváltozott jövedelmi körülményeikről és kezdeményezik az változtatásokat a hitelfeltételek terén.

(Cikkünk a bankok saját közlései alapján készült. A nem nevesített hazai nagy bankok nem válaszoltak megkeresésünkre.)

Címkék: