Az adósságbehajtás miatt mennek csődbe családok!

Pénzcentrum2009. július 7. 12:02

Azokban az amerikai államokban, ahol a törvények megengedik, hogy az adósságbehajtók levonják az adósok fizetéséből a tartozásukat, sokkal több magáncsődöt regisztálnak, mint azok, ahol a törvények tiltják vagy korlátozzák az efféle praktikákat.

Az adatok jól tükrözik a bankok egyik legnagyobb problémáját, mely a magáncsőd intézményének bevezetésével itthon is napirendre kell, hogy kerüljön a pénzintézeteknél. Jelesül, hogy ha egy bank megpróbálja behajtani a késedelmes követelését, lehet, hogy maga viszi csődbe az ügyfelet, azután pedig lehet, hogy sokat vagy hiába fog várni a pénzére.

Az Associated Press milliónyi magáncsőd anyagot átvizsgálva jutott arra a következtetésre: a bankok behajtói tevékenysége csak az ügyfelek pénzügyi sebezhetőségéhez járul hozzá. Az összegyűjtött adathalmazból kiderül: bár a csődbement ügyfelek száma államról államra változik, azon államokban, ahol a behajtást nem, vagy csak korlátozott mértékben engedik, sokkal kisebb a csődeljárások száma. Észak-Karolina, Pennsylvania, Dél-Karolina, Florida és Texas mind feltűnően kevesebb csődöt kénytelen kezelni, mint a többi állam.


A különbség a szomszéd államok között különösen megdöbbentő. Dél-Karolinában negyedannyi csődeljárás indul, mint a szomszédos Georgiában. Pennsylvania és Ohio között az arány egy a kettőhöz. Texas minden szomszéd államnál kevesebb csőddel kell, hogy elbánjon. Összességében az Egyesült Államokban 42 százalékkal magasabb a csődök aránya az ügyfelek körében, mint az említett öt államban.

A csődeljárások száma egyébként 2005 óta folyamatosan emelkedik egy törvényi módosításnak köszönhetően. Idén májusban 35 százalékkal több ilyen ügy indult, mint egy évvel korábban, és összesen 1,2 millió periratot nyújtottak be az elmúlt 12 hónapban az Egyesült Államokban.

Címkék: