Mennyit húzott ki a devizahitelesek zsebéből a válság?

Pénzcentrum2009. június 5. 09:32

A növekvő kamatok és a forint romlása miatt egy átlagos magyar devizahiteles a gazdasági válság kirobbanása óta 150 ezer forinttal fizetett többet a bankoknak, mint amennyit a válság előtti feltételekkel fizetett volna. A jenhitelesek az árfolyam kedvezőtlenebb változása miatt kétszázezer forint feletti többletköltséggel számolhattak.

A hazánkat ősszel elérő gazdasági válság hatására a forint gyorsan és jelentősen gyengült. Egy euróért tavaly nyáron még csak 240 forintot kellett fizetni, a márciusi csúcs elérte a 318 forintot, hasonló arányban drágult a svájci frank is. A devizahitelesekre ebben az időszakban növekvő teher hárult, az elmúlt 8 hónapban 20-30 %-kal magasabbak voltak a törlesztőrészletek.

Az RTL Híradó által megkérdezett szakérő szerint a kamatemelkedés és az árfolyamveszteség miatti havi részlet emelkedése az elmúlt nyolc hónapot tekintve 150 ezer forintos többletkiadást jelentett egy átlagos magyar devizahitelesnek (5 millió forintos frankhitel 20 éves futamidőre).

A jenhitelesen még ettől is érzékenyebben érintette az árfolyamok változása, ők körülbelül 200 ezer forinttal fizettek többet, mint amennyit a válság előtti feltételekkel kellett volna törleszteniük. Hozzátette, hogy várhatóan továbbra is többet kell majd fizetni, a forint ugyanis még sokáig nem lesz olyan erős, mint a válság előtt volt.

Elemzők szerint a forint a forint mozgékonysága megmarad, de az ősz elmúltával az euró árfolyama 270 forint alá is süllyedhet, és ezzel párhuzamosan a svájci frank az ősz végére 180 forint körül stabilizálódhat.

Címkék: