PSZÁF-idézés az adósoknak: nagyító alatt a hitelközvetítők

Magyar Hírlap2009. május 18. 09:47

Egyre nő a bedőlt lakáshitelek száma, ugyanakkor valós megoldás a helyzet egységes rendezésére még nem született. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ágazati vizsgálatot folytat, amelynek során tanúként károsultakat is meghallgat. A felügyelet ma ismerteti a pénzügyi piacokon működő közvetítők tevékenységének vizsgálatakor szerzett tapasztalatait és az ezekkel kapcsolatos javaslatait.

Értesülések szerint több devizahiteles is kapott már idéző levelet a felügyelettől, melyben értesítik az ügyfelet a pénzügyi közvetítőkre vonatkozó ágazati vizsgálatról és kérik, hogy a címzett tanúként jelenjen meg a PSZÁF piac-ellenőrzési főosztályán. Aki az idézést követően nem jelenik meg, azt akár 10 millió forintos bírsággal is sújthatják.

"Kezes és munkáltatói igazolás nélkül, akár BAR-listásoknak is!" - szóltak a lakosságot elárasztó "mobil bankárak" által terjesztett szlogenek még tavaly ősszel is. Bár vannak, akik felelőtlenül vettek fel pénzeket és nagy valószínűséggel a válság nélkül is eladósodtak volna, a bajban lévő adósoknak ez nem vigasz.

A PSZÁF tavaly ősszel a pénz- és tőkepiaci fejlemények kezelésére egy-egy operatív és szakmai munkacsoport állított fel, a likviditási kockázatok csökkentésére pedig rendkívüli, napi likviditási adatszolgáltatást vezetett be a hitelintézeteknek. A felügyelet vizsgálatot rendelt el a 10 legnagyobb hazai banknál, kiemelten ellenőrizték a tisztességes üzleti magatartást. A szakemberek tapasztalata szerint "a romló üzleti feltételekre hajlamosak a bankok tisztességtelen eszközökkel reagálni".

A PSZÁF szerint továbbra is meglévő kockázat a fokozódó arányú ügynöki tevékenység, s ugyanez állapítható meg a szórt tulajdonosi szerkezetű intézmények - biztosítási egyesületek, pénztárak, befektetési alapok és szövetkezeti hitelintézetek - gyenge tulajdonosi ellenőrzése kapcsán. A PSZÁF úgy látja, szükség van a szabályozás szigorítására. A pénzügyi rendszer biztonságának szavatolásához a felügyelet összehangolta lépéseit a nemzetközi társhatóságokkal is.

Címkék: