Kikre fújhatunk a válság miatt? Nem a bankárok a hibásak!

Pénzcentrum2009. május 12. 14:02

A neves brit közgazdasági kutatóintézet, az Institute of Economic Affairs (IEA) legfrissebb tanulmányában, amelyben a pénzügyi világválság kialakulásának okait kutatja, arra a következtetésre jutott, hogy sokkal inkább a különböző hivatalok helytelen működése, mint a szabadpiac diszfunkciói okolhatók a krízisért.

Az IEA a The Daily Telegraph brit lapnak hozzátette: az intézmények helytelen működésük ellenére egyre több feladatot, és jogosítványt kapnak. Helytelenítik továbbá a hedge fundok, és az adóparadicsomok túlzott mértékű büntetését is, a központi bankok és felügyeleti szerveknek pedig azt javasolják, hogy a jövőben szenteljenek nagyobb figyelmet a gazdaság különböző területein felbukkanó egyensúlyhiányokra.

Ezen kívül a brit kormány, illetve Gordon Brown is megkapta a magáét, a tanulmány szerint ugyanis pénzügyi rendszert ellenőrizni hivatott intézmények, és eljárások szinte egyáltalán nem működnek, és teljes átalakításra szorulnak.

Összefoglalva tehát a kutatás szerint a gazdaság jelenlegi állapota miatt egyáltalán nem a bankárok, befektetők ,vagy egyéb piaci szereplők a hibásak, hanem a központi bankok és a kormányok.

Címkék: