Egyre több a hajléktalan: a válság mélybe taszít

Magyar Nemzet2009. május 7. 09:02

Több hajléktalanok elszállásolásával foglalkozó alapítvány is arról számolt be, hogy egyre többen fordulnak hozzájuk segítségét, van olyan menhely, ahol hetente harminc új fedél nélkülit regisztrálnak.

A Twist Oliver Alapítványhoz sokan azért fordulnak, mert a válság miatt elveszítették állásukat, és így egzisztenciájukat is. A Menhely Alapítványnál pedig hetente harminc új lakót regisztrálnak.

A legtöbben korábban az építőiparban dolgoztak, azonban a válság mélyülésével fizetésképtelen helyzetbe kerültek, és a munkáltatójuk sem tudott már nekik szállást biztosítani. Sok a menhelyeken megjelenő erdélyi idénymunkás is.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál is hasonlók a tapasztalatok, szerintük e szürke- és feketegazdaságban dolgozók veszítették el először állásaikat, vagyis azok, akik a legkiszolgáltatottabbak egyébként is. Mivel már a hulladéknak, színes fémnek, papírnak sincs igazán ára, ebből sem számíthatnak bevételre a periférián élők.

Az alkalmi munkások, akik ház körüli feladatokat láttak el, szintén bajba kerültek, hiszen ezeket a munkákat jórészt a tulajdonosok végzik el.

Címkék: