Válságalap a legszegényebbeknek: a kormány megfogadja a szakemberek tanácsát?

Pénzcentrum2009. április 30. 09:47

A kormány nem zárkózik el attól, hogy az MTA szociológusainak javaslatai alapján válságalapot hozzon létre a lakásukat elveszítő családok részére. Az is lehet, hogy bővítik az adósságkezelő szolgáltatást.

Miután Bajnai Gordon miniszterelnök hivatalosan is közzétette válságkezelő "csomagját", az MTA Gyermekszegénység Elleni Programirodája képviseletében Ferge Zsuzsa és Darvas Ágnes szociológusok javaslatokat fogalmaztak meg arra, miként lehetne a megszorítások káros következményeit enyhíteni a legsérülékenyebb társadalmi csoportokban.  Javaslatok Bajnainak: válságalapot a családoknak!

A lakásukat elveszítő, szegénységi csapdába került - elsősorban a közüzemi tartozások spiráljában vergődő - családok számára válságalap létrehozását javasolták, amely megakadályozná, hogy az utcára kerüljenek.

Úgy tűnik, a szociális tárca szakemberei vizsgálják az alap létrehozásának lehetőségét. A minisztériumnál egyetértenek abban is, hogy a lakáshiteleseket segítő magáncsődeljárásról szóló törvény elfogadását fel kellene gyorsítani, és annak tervezett 2011-es hatálybalépését előrébb kell hozni.

A lakásfenntartáshoz több szociális ellátás is rendelkezésre áll. Ezek közül az egyik az adósságkezelő szolgáltatás, amelyről a szociológusok úgy vélik, a rászorultakhoz képest eddig túl kevés családnak nyújtott segítséget. Javasolták a szolgáltatás kiterjesztését, azt, hogy ne csak a negyvenezer lakos feletti települések számára legyen kötelező az adósságkezelés megszervezése, hiszen így a kis lélekszámú, ám szegény falvak elesnek ettől a lehetőségtől. Indítványozták, hogy a 180 napnál nem régebbi, ötvenezer forint alatti tartozásokat is be lehessen vonni e szolgáltatás körébe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A mélyebb krízis és a hajléktalanság megelőzésében fontos szolgáltatásról a tárcánál is úgy látják, szükséges a kiterjesztése. A gyakorlati megoldásról még folynak az egyeztetések, ugyanis a szolgáltatás beindítása olyan költségekkel jár - például adósságkezelési tanácsadó képzése, iroda fenntartása -, amelyeket a kistelepülések nem képesek biztosítani. A tervek szerint a szegényebb kistelepülések társulássá összeállva biztosíthatnák az adósságkezelést a rászoruló családoknak.

Címkék: