Örülhetsz, ha kapsz személyi hitelt!

Világgazdaság2009. április 7. 09:45

Az egy évvel ezelőttinek a felére, 14,4 milliárd forintra csökkent februárban a kihelyezett személyi hitelek állománya. Ennek legfőbb oka, hogy a bankok szigorítottak a feltételeken, így sok, néhány hónapja még hitelképesnek számító adós ma már hiába kilincselne náluk. A banki feketelistán szereplőknek fedezet nélkül már sehol sincs hitel, de a makulátlan múltú adósoknak is a korábbinál magasabb jövedelmet és hosszabb munkaviszonyt kell igazolni.

A hiteltanácsadók szerint több bank az adós mellett a munkáltatót is górcső alá veszi, és ha köztehertartozása van, a dolgozójának sem ad hitelt. Egymillió forintnyi hitelre szinte már senki sem számíthat, a kölcsönösszeg maximum 3-400 ezer forintra, vagyis az átlagos adós havi nettó fizetésének két-háromszorosára csökkent. A kamatokat tekintve még mindig a svájcifrank-alapú hitel a legkedvezőbb, a kihelyezések volumenét nézve azonban már a forintalapú konstrukciók vezetnek: az összes kölcsön 63 százalékát hazai fizetőeszközben denominálták.

Köszönhető ez annak, hogy a devizanemek tekintetében is csökken a választék. Az MKB Bank már csak és kizárólag forintban nyújt személyi kölcsönt, a Raiffeisennél pedig a forint mellett euró alapon kapható még hitel. A folyamat nem csak a bankok szűkös kínálatának köszönhető: az árfolyamkockázattól megrettent ügyfelek maguk is szívesebben választják a forinthiteleket.

Címkék: