Mennyire biztonságos Budapest nemzetközi összehasonlításban? Nincs okunk panaszra!

Pénzcentrum2009. március 29. 12:00

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) 1988 óta készít nemzetközi felméréseket, illetve összehasonlításokat az egyes fővárosok bűnügyi statisztikáiról. A legutóbbi tanulmány 2005-ös adatokat tartalmaz, a következő pedig folyamatban van.

A nemzetközi áldozatvizsgálat, azaz ICVS során a lakosság meghatározott részével készítenek interjút, töltetnek ki kérdőívet, azt tudakolva, hogy egy bizonyos idő alatt az interjúalany, vagy családtagjai milyen bűncselekmények áldozataivá váltak.

Azi ábrák magukért beszélnek. Meglepő, vagy sem, a magyarok átlaghoz képest viszonylag kis százaléka esett egy év alatt bármiféle bűncselekmény áldozatává, hozzávetőleg minden tizedik, szemben például a szomszédos Béccsel, ahol már majdnem minden ötödik emberről elmondható ez, Londonban pedig minden harmadikról.

A betöréses bűncselekményeket, és a szexuális zaklatásnak áldozatul esettek arányát mutató index esetében ugyan van olyan főváros, amely biztonságosabbnak mutatkozik, de még itt is előkelő helyet foglalunk el az összehasonlításban.

Címkék:
szexuális zaklatás,