Az egyoldalú szerződésmódosítás szigorítását szorgalmazzák!

Pénzcentrum2009. március 11. 09:00

A Magyar Bankszövetség a bankok számára kötelező érvényű ajánlással kívánta megoldani az egyoldalú szerződésmódosítások problémáját. A szabályozás 2008 év végére elkészült, ám akkor már a parlament előtt volt a hitelintézeti törvény (Hpt.) módosítása.

A bankok álláspontja szerint a törvény ma is kellő módon szabályozza ezt a kérdéskört, mivel kötelező fel sorolni, milyen feltételek esetén kell, illetve lehet szerződést módosítaniuk a bankoknak. Sokan úgy vélik, hogy még ezeknek a nem túl szigorú feltételeknek a betartását sem ellenőrizték kellőképpen, bár a PSZÁF számos banki vizsgálat során tárt fel problémákat, de a saját szerződésmódosítási gyakorlatának megszegése miatt egyetlen hitelintézetet sem szankcionáltak érdemben.

A bankszövetség érzi, hogy lépni kell és mielőbbi banki árképzési szabályzatok készítését szorgalmazza, amit a felügyelet ellenőrizne. Panasz esetén a PSZÁF állapíthatná meg, hogy a banki szerződésmódosítás megfelel-e a hitelintézet árképzési szabályainak.

A szövetség három pontban foglalta össze, milyen esetekben tartaná indokoltnak, hogy fennmaradjon a kondíciók eltérítésének joga. A jogi-szabályozói környezet és a banki működési feltételek módosulása mellett a pénzpiaci feltételek változását is ezek közé sorolnák. Ez utóbbiak változását ugyanakkor jól tudná követni, ha egy irányadó kamathoz kötnék a bankok a hiteltermékek árazását - ez esetben a parlament előtt lévő törvénymódosítás is megengedőbb lenne a bankokkal.

Címkék: