Világhírű bankjegyhamisító a jegybankban!

Pénzcentrum2009. február 28. 08:00

Talán a világ egyik legidősebb élő bankjegyhamisítóját, a 91 éves Adolf Burgert hívta meg a Bank of England ezen a héten, hogy vessen egy pillantást egy vélhetően általa hamisított bankjegyre.

Az idős férfi a brit jegybankban kezébe vette a pénzjegyet, a világítás felé fordította, majd megállapította, hogy valóban egyike az általa gyártott hamis pénzeknek.

Adolf Burger szlovák származású zsidót, aki egyébként hivatását tekintve tipográfus volt, a második világháború alatt a nácik a koncentrációs táborban arra kényszeríttették, hogy brit bankjegyeket hamisítson, az volt ugyanis a céljuk, hogy több millió fontnyi hamis pénzzel árasztják el az országot, amivel gyengítik a valutát, és így aláássák a brit gazdaságot.

Burger elmondta, hogy a mai értékét tekintve 3 milliárd fontnyi hamis pénz mindegyikét igyekeztek úgy megjelölni, hogy azt a fogva tartóik ne vegyék észre, azonban a briteknek feltűnjön az eset. Mivel az akkori bankjegyek meglehetősen nagyok voltak, általában összehajtották, és egy tűvel összefogták őket. Ő és tettestársai azonban úgy szúrták át a pénzt, ahogy egy brit soha nem tette volna, vagyis a Britannia feliraton keresztül.

A férfi történetét egyébként filmre is vitték, Pénzhamisítók címmel (The Counterfeiters), ami tavaly elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart. A film hűen mutatja be a férfi szabotálási kísérleteit, amivel igyekezett a legvégsőkig megakadályozni a németek ellenfeleinek gazdasági tönkretételét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Burgeren kívül egyébként már csak egyetlen férfi él a pénzhamisítók közül. A jegybank egyik vezetőjének elmondta, hogy még most is képes lenne tökéletes hamisítványt előállítani, de meg is nyugtatta egyúttal az igazgatót, hogy nem tenne ilyet - írja a Times.

Címkék:
pénzhamisítók,