Rekordmennyiségű pénz távozott a bankokból

Pénzcentrum2009. február 26. 14:00

Január folyamán 2,3 milliárd fontot vettek ki számláikról a britek, ami a British Bankers' Association statisztikáinak történetében a legnagyobb mértékű pénzfelvétel. Utoljára 1997-ben vitték ki tömegével a brit ügyfelek a megtakarításaikat a számlákról - akkor egy hónap alatt 1,5 milliárd fontot.

Az egyelőre nem világos, mi is áll a tömeges készpénzfelvétel hátterében. Egyrészt a karácsonykor megterhelt hitelkártyákon felgyülemlett tartozást is ki kell fizetnie egyeseknek, mások viszont valószínűleg jobb befektetési területet keresnek, mint a bankbetét. A brit alapkamat ugyanis történelmi mélységben hever, alig 1,00 százalékon.

Egy párhuzamos felmérés szerint az adómentes megtakarítások számára elkülönített számlákról is folyamatosan veszik ki a britek: a közeljövőben 4,3 millió brit tervezi megbontani az ott felgyülemlett vagyont, elveszítve ezzel az adómentességet. Figyelembe véve, hogy az ezeken a számlákon elhelyezett átlagos összeg 2 200 font, az év folyamán akár újabb 9,5 milliárd font megtakarítás is köddé válhat.

Címkék: