Ki mer ma nyugdíjba vonulni? Még a tehetősek is bepánikoltak!

Pénzcentrum2009. február 19. 12:00

Egy friss felmérés eredményei szerint, a tehetősnek mondható 60 éves amerikaiak több mint fele - kétszer annyi, mint egy évvel ezelőtt - felülbírálta korábbi nyugdíjba vonulási terveit, és későbbre halasztotta azt. Minden harmadik öt évnél is többet húz rá munkás éveire.

A Bell Investment Advisors felmérése szerint, melyben 500 magas jövedelmű, 60 éves személy vett rész, közel háromnegyedük visszafogta költekezését, és felük átgondolta befektetési stratégiáját is, kevésbé kockázatos eszközök iránt kacsintgatva.

Több mint felük (57%) azt válaszolta, pénzügyileg megviselte őket a válság, és sokat stresszelnek emiatt, 76 százalékuk egyenesen szegényebbnek érzi magát, mint egy évvel ezelőtt, és több mint harmaduk úgy gondolja, nincs elég megtakarítása a nyugdíjas évekre.

A megkérdezettek többsége anyagi helyzetük megrogyása, és az elmúlt hónapok eseményei miatt az pénzügyi rendszerben hitét vesztette, 34 százalékuk a kormányzatot is hibáztatja, és csak 30 százalékuk hiszi azt, hogy mindezért a bankok és pénzügyi intézmények felelősek.

Mivel a tőkepiacok is meglehetősen kiszámíthatatlanul viselkednek mostanában, a válaszadók 54 százaléka teljesen elfordul a jövőben a részvényektől, minden harmadik inkább fix hozamot biztosító eszközökbe fektetné pénzét, vagy a kivárást választja, mielőtt döntést hozna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az amerikaikat jól ismert optimizmusa azonban ennél a felmérésnél is kiütközött, közel háromnegyedük ugyanis úgy gondolja, hogy 2009-ben a tőkepiac teljesen talpra áll, sőt a részvények még szárnyalásnak is indulnak, 43 százalékuk pedig mindebből arra következtet, hogy még növelni is tudja majd idén vagyonát.

Címkék: