Másfélszeresére nőhet a frankhitelek törlesztőrészlete!

Pénzcentrum2009. január 23. 13:00

Nem sok jót jósol a Merrill Lynch a közeljövőt tekintve sem a régiónak, sem kifejezetten Magyarországnak. A befektetési ház nyár közepére 300 forint feletti eurót és 225-ös svájci frankot jósol: ez utóbbi 50 százalékos növekedést jelentene az átlagos törlesztőrészleteket tekintve.

A fejlett piacok devizáitól folyamatos gyengülést vár az elemzőház a közeljövőben, ahogy a kockázatkerülés fokozódik a világban. Ennek csak az agresszív fiskális és monetáris lépések állhatnak majd ellen, azonban ehhez időre lesz szükség és eredménye inkább csak a második félévben lesz látható, amikor a kockázatkerülés csökkenése is támogatja majd az erősödést - áll a Concorde hírlevelében. A közép-európai devizák esetén a fenti negatív hatást erősíti, hogy az euróövezet fokozott gyengélkedésére is számítanak. A forintra vetítve ez úgy néz ki, hogy nyárra enyhén 300 forint fölötti eurót várnak és csak 2010 végére erősödne vissza 256-ig. (Pénteken már a 290 forint meg is volt.)

Hogyha a svájci frank is az ő elképzeléseik szerint alakulna, akkor az 225 forintos frankot indukálna, ez pedig azt jelentené, hogy a magyar lakosság frankhiteleinek törlesztő részlete ahhoz képest, ahol átlagosan felvették, közel a másfélszeresére emelkedne a legzordabb hónapokban. Ez pedig sok család esetén jelentheti a már elviselhetetlen törlesztőrészlet kategóriát.

Vissza a főoldalra!

Címkék: