Újra nyomják a forinthitelt a bankok

Pénzcentrum2009. január 16. 11:30

Újra elkezdték nyomni a forinthitelt a bankok. A devizaforrások részbeni eltűnése, illetve drágábbá válása előhozta a régi jó terméket, az államilag támogatott forinthitelt. Az Erste is nagyon régen tett közzé olyan sajtóközleményt, amely forint lakáshitelt promótált, azonban ma ez is megtörtént, sőt már akciózza is - írja a Portfólió.

A paradigmaváltás azért nagyon fontos, mert ez jelzi, hogy az értékesítési hálózat is fel van készítve a forinthitelre, amely egy évvel ezelőtt rutinszinten nem volt elmondható, hiszen annyira a deviza ment.

A forint alapú, új lakás vásárlására vagy építésére igényelhető kamattámogatott hitelt házaspárok, vagy gyermeket nevelő szülők vehetik igénybe. Ez persze nem oldja meg a szabadfelhasználásra vágyó, vagy éppen használt lakást vásárlók problémáját, de mindenképpen előremutató.

A forinthitel (5 éves kamatperiódus esetén évi 4,99 százalék kamat és évi 2,52 százalék kezelési költség, THM: 7,91 százalék), minimális összege 500 ezer forint, maximális összege 15 millió forint lehet, maximális futamideje pedig 35 év. Kamattámogatás a futamidő első 20 évében jár. A kölcsön akár meglévő ingatlantulajdon mellett is igénybe vehető.

A felvehető hitelösszeget a fedezetül szolgáló ingatlan(ok) hitelbiztosítéki értéke (HBÉ) mellett az igénylő törlesztési képessége határozza meg. Vásárlási hitelnél a hitelösszeg akár a teljes vételár összegét, építési hitelnél a költségvetés 100 százalékát is elérheti, de nem haladhatja meg a fedezetül szolgáló ingatlan(ok) együttes HBÉ-nek fedezet alapon 80, jövedelem alapon 85, magas finanszírozás esetén pedig 100 százalékát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hitelből megvásárolni kívánt ingatlan teljes építési költsége, illetve vételára az általános forgalmi adóval együtt, de telekár nélkül számítva nem haladhatja meg a 30 millió forintot. Ezen összeghatár alatt a méltányolható lakásigénynek való megfelelést sem kell vizsgálni.

A hitel kamatperiódusa az ügyfél választása alapján 1, illetve 5 év lehet, amely a futamidő alatt nem változtatható, ugyanakkor a kamatperióduson belül a kamat mértéke állandó.

Címkék: