Kegyelemet kaptak a jenhitelesek az OTP-től!

Pénzcentrum2009. január 15. 05:40

Csábító ajánlatokkal kezdődött Fél év alatt 75 %-kal emelkedett a japán jen árfolyama a forinthoz képest, amit igazi csapásként élnek meg az ebben a devizában eladósodott hitelfelvevők. A vészharangokat már kora ősszel megkongatták, de az ügyfelek többségének ideje sem maradt cselekedni, amikor egy hónap alatt a másfélszeresére emelkedett az árfolyam. A tartozásokra már nem nyújt elegendő fedezetet az ingatlan, ezért levelet küldött az OTP a jenhiteleseknek!

Az OTP Bank komoly elemzéseket végzett és megvizsgálta más országok tapasztalatait a jenhitelek bevezetése előtt. Az euró és a svájci frank árfolyamok alakulásával összevetve 2007-ben elérkezettnek látták az időt a JPY-alapú hitelezés elindítására. Az európai devizáktól jóval érzékenyebb jen mozgása a korábbiakhoz képest kevésbé tűnt ingadozónak, ezért kockázati szempontból elfogadhatónak ítélték a termék bevezetését.

A K&H Bank csatlakozott, de a konkurens jenhitelezése tiszavirág életűnek bizonyult. Az indulást követően a bankfiókok azt tapasztalták, hogy az ügyfelek idegenkednek a terméktől. Mire megjött volna az igénylők bátorsága, az árfolyamok hirtelen elszabadulása miatt a bank tavaly szeptemberben azonnali hatállyal felfüggesztette a jenhitelezést.

A vizsgált időszakban 0-0,5 % között változó japán kamatszint még a kereskedelmi banki kamat-marzs mellett is olcsóbb hitelezést, alacsonyabb törlesztőrészleteket kínált az ügyfeleknek, akik egyre nagyobb számban éltek ezzel a csábító lehetőséggel. Aggodalomra adott okot, hogy a bank a felvett hitelösszeg 160 %-ára jegyzett be jelzálogjogot a fedezetként felajánlott ingatlanokra, de ezt mással indokolták.

Az OTP Világhitel konstrukció lehetőséget nyújtott az ügyfeleknek, hogy akár minden hónapban devizanemet váltsanak, de ez váltásonként a tőke 1 %-ába került. Ha egy ügyfél sportot űzne a devizanemek váltásából, akkor még rendszeres törlesztés mellett is rövid időn belül feltornázhatta volna a tartozását. Ez nem jellemző az átlag adósokra, a kedvezőtlen árfolyamváltozás miatt azonban még a 160 % is kevésnek bizonyult.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Pillanatok alatt szertefoszlottak az álmok

Címkék: