Komoly bejelentéseket tett a nemzetgazdasági miniszter: ez vár ránk 2024-ben

Portfolio2024. április 9. 11:35

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bemutatta a friss versenyképességi stratégiát ma a Versenyképességi Stratégia Konferencián.

Magyarországon 4-5%-os GDP-arányosan a negatív profitegyenleg. Egyrészt, sokkal kevesebb magyar cég van külföldön, mint ahány külföldi cég itthon. Ráadásul a külföldi cégek nagyobb profitrátával dolgoznak nálunk, mint a magyar cégek külföldön. A külföldi cégek jellemzően 10%-os profitrátával dolgoznak hazánkban, ami kiemelkedőnek számít. A profitegyenlegünk "kiemelkedően rossz" az Európai Unión belül. Csak Csehországban és Lengyelországban rosszabb, mint nálunk - olvasható a Portfolio beszámolójában. 

Nagy Márton kiemelte, hogy a külföldi irányítású vállalatok még ma is 2,5-ször hatékonyabbak, mint a hazai vállalatok, ezt csökkenteni kell, és a  hazai vállalatokat be kell kapcsolni a termelési láncba.

Nemzeti bajnokokat kell kinevelni és még több exportképes kisvállalat kell. 20 ezerre növelné a számukat a kormány. Emellett ugyanakkor a kifektetés ösztönzése is fontos.

Magyarország azt tervezi, hogy a vártnál lassabb gazdasági növekedés közepette elhalaszt néhány beruházást, hogy teljesíteni tudja az idei évre vonatkozó, felfelé módosított költségvetési hiánycélt - közölte Nagy Márton

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A miniszter elmondása szerint lassabb gazdasági növekedés elsősorban a fő exportpiac, Németország alulteljesítésének köszönhető.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

Címkék:
cég, külföldi, magyar, cégek, növekedés, vállalatok, nemzetgazdasági minisztérium, miniszter, nagy márton,