Parragh László: Nagyon sok pénz van a lakosságnál és a vállalkozásoknál

Pénzcentrum2024. március 4. 10:51

Megkezdődött a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szokásos, minden évben megrendezett Gazdasági Évnyitó rendezvénye, melyen megnyitó beszédet mondott Parragh László a kamara elnöke.

Megkezdődött a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szokásos, minden évben megrendezett Gazdasági Évnyitó rendezvénye, melyen megnyitó beszédet mondott Parragh László a kamara elnöke. A szakember elmondta, 24 éve tartanak ilyen találkozókat, az elsőre 2001-ben került sor. Kiemelte, jelenleg gazdasági szerkezetváltás van folyamatban, és az Európai Unió ebben lemaradt. Önállóan ugyanakkor nem megy a fejlődés, szövetségeseket kell keresni.

Parragh szerint a sorozatos válságok ellenére stabil számokat produkál a magyar gazdaság, a termelékenységet és a hatékonyságot viszont javítani kell, helyi tudásbázison.

A növekedést gátló tényezők között a kamarai elnök megemlítette, hogy a lakosság óvatos, az alvó tőke nem mozgatja a gazdaságot, itt meg kell találni az egyensúlyt a hitel alapú és a belső megtakarításon alapuló növekedés között.

Nagyon sok pénz van a lakosságnál és a vállalkozásoknál - emelte ki Parragh László, aki szerint Németország és az EU gazdaságának hanyatlása nem kedvez számunkra. Ezt gazdasági konnektivitással és keleti nyitással kell kompenzálni. A szakember szót ejtett munkaerőbevándorlásról is, szerinte a migráció nem egyenlő a munkaerő-utánpótlással és álom a szabályozott migráció.

Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a piaci igényeket és gazdaságstratégiai modellt nem támogató kamatkörnyezet van jelen Magyarországon. "A külföldi munkaerő megjelenése a magyar gazdaságban munkaerőt teremt a magyarok számára is" - vélekedett. A kormány dolga ebben szerinte a koordináció.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az MKIK elnöke szerint új gazdasági modellre van szükség, új egyensúlyi háromszögre kell építeni, melynek szintjei a következők lennének:

  • Zöld beruházások
  • Növekedést támogató hitelezés fenntartása, fix alacsony kamatozású hitelezés fenntartása
  • Növekedés fenntartása, ez minden gazdasági szereplő felelőssége.

Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Címkék:
pénz, gazdaság, munkaerő, mkik, növekedés, parragh lászló, évnyitó,