Figyelmeztet Nagy Márton: felesleges riogatni a gazdaság túlfűtöttségével

Portfolio2024. február 12. 11:59

A nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Tőkeholding eredményeiről és 2024. évi céljairól szóló sajtótájékoztatón beszélt a kormány aktuális gazdaságpolitikájáról, melyekről a Portfolio számolt be részletesen.

Nagy Márton egy kérdésre adott válaszában emlékeztetett arra, amit már korábban többször is hangoztatott: az infláció olyan gyorsan tűnik el, mint amilyen gyorsan jött. Úgy folytatta: az emelkedő infláció mögötti jelenségek eltűntek, ezek a tényezők nem fogják az infláció újbóli emelkedését hozni. Mitől emelkedhet mégis az infláció? - tette fel a kérdést a miniszter. Két tényezőt említett: megjelenik a béremelések kérdése, valamint a bázishatás kérdése a második félévben.

Emellett a növekedés trendjétől is messze van a belső fogyasztás és a potenciális, valamint az egyensúlyi szinttől is messze vagyunk még, ezért a helyreállás nem fog egyensúlyi problémákat okozni - magyarázta Nagy Márton, aki szerint éppen ezért felesleges a túlfűtöttség hírével rémisztgetni.

Pozitív jelenségnek nevezte azt, hogy a lakosság vásárlási kedve tér vissza, ami óvatos optimizmusra ad okot. Ez azért is fontos, mert a költségvetésben képes stabilizálni szerinte az áfabevételeket.

Címlap: MTI/Bruzák Noémi

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
kormány, infláció, figyelmeztetés, minisztérium, miniszter, inflációs adat, infláció mértéke,