Romokban az ivóvízhálózat: sok milliárd folyik a semmibe, ezt is az egyszerű magyarok fizetik

Pénzcentrum2024. február 8. 20:28

A magyarországi hálózati vízveszteség 25 százalékos, ami éves szinten 17 milliárd forintos kiesést jelent – írja a Magyar Hang az Állami Számvevőszék (ÁSZ) friss jelentése alapján.

A hazai éves hálózati vízveszteség a Balaton medencéjének közel 9 százalékát töltené meg, míg a Velencei-tóét 3,5-ször. A 2017 és 2023 szeptembere közötti időszakot vizsgáló 72 oldalas jelentés a súlyos pazarlás mellett a szakterületen tapasztalható fejetlenségről, koordinálatlanságról, továbbá súlyos infrastrukturális és anyagi hiányosságokról számol be.

Az összefoglaló szerint a hazai ivóvízhálózat teljes hossza közel 95 ezer kilométer, melyből 70 ezer kilométer adja a gerinchálózatot, a további 25 ezer kilométer pedig bekötővezeték. A gerinchálózattal kapcsolatban a jelentés megállapította, hogy annak közel 40 százaléka készült azbeszt cementből. A szóban forgó vezetékeket a 70-es és a 80-as években telepítették, így pusztán a koruknál fogva is csereérettek.

Az ágazati becslések szerint több ezermilliárd forintba kerülne az infrastruktúra rendbetétele, miközben a területen dolgozók bére már 2022-ben is 15 százalékkal elmaradt a nemzetgazdasági átlagtól. További problémát jelent, hogy az ott dolgozók átlagéletkora magas, 50 év körüli, utánpótlás pedig szinte nincsen.

Címkék:
Balaton, dolgozók, jelentés, hálózat, hazai, velencei-tó,