Őrületes drágulás a vidéki cukrászdákban: hogy kerülhet 2000 forintba egyetlen szelet süti?

Pénzcentrum2024. február 8. 08:14

Lassan a vidéki cukrászdákban is megszokottá válnak az 1 500 forintos sütiárak – írja a HelloVidék, amely Erdélyi Balázzsal, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnökével beszélgetett a hazai cukrászdák nehéz helyzetéről.

Nehéz éveken vannak túl a hazai vendéglátóhelyek, amit az is jól jelez, hogy 2019 és 2023 között több mint 10 százalékuk húzta le végleg a rolót. Nem kivételek ez alól a cukrászdák sem, melyek az élelmiszerek árának jelentős inflációja következtében már vidéken is kénytelenek 1 500 forint körüli árakon adni egy-egy süteményt.

Tovább nehezíti a cukrászdák helyzetét, hogy a szakmai szervezetek lobbizása ellenére július elsejétől kötelező vált számukra is a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTKA) való adatszolgáltatás, amely újabb adminisztrációs kihívást jelentett számukra. A HelloVidék többek között erről is beszélgetett az általa megszólaltatott Erdélyi Balázzsal, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnökével.

Ha érdekel a teljes beszélgetés, kattints a HelloVidék cikkére!

Címkék:
vásárlás, árak, szakma, infláció, cukrászda, vidék, sütemény, édesség, hellovidék,