A rendszerváltás óta az egyik legrosszabb év volt a tavalyi: brutális lejtmenetben a magyar ipar

Pénzcentrum2024. február 6. 10:25

Decemberben éves alapon 13,7 százalékkal esett vissza a magyar ipar. 2023-ban az ipari termelés volumene 5,5%-kal kisebb volt, mint 2022-ben - ismertette a KSH.

2023 decemberében az ipari termelés volumene 13,7, munkanaphatástól megtisztítva 8,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2022 decemberében. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 novemberéhez mérten 0,3%-kal mérséklődött. 2023-ban az ipari termelés volumene 5,5%-kal kisebb volt, mint 2022-ben - ismertette a KSH.

2023. decemberben a feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Mindössze három alágban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 0,3%-kal csökkent - közölte adatait a KSH.

Az adatok kapcsán a Portfolio megjegyzi, hogy csak 1991-ben és 1992-ben, a gazdasági szerkezetváltás, számos állami vállalat bezárásának idején, 2009-ben a hitelpiaci világválság évében, illetve a koronavírus-járvány idején, 2020-ban volt a tavalyinál rosszabb a magyar ipar teljesítménye.

Folytatódhat a kilábalás

Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője szerint a kilábalás januártól folytatódhat. Egyrészt az üzemanyag-árstop kivezetése okozta rendkívül magas tavalyi bázis januártól teljes mértékben kiesik. Másrészt a reálbérek újbóli, tényleges emelkedése főként, szintén januártól esedékes, így valójában onnantól éreztetheti hatását a volumenek változása.

Címkék:
ksh, gazdaság, adatok, ipar, termelés, kibocsátás, visszaesés, gazdasági visszaesés,