Súlyos ítéletet mondott a Standard & Poor's: nem lesz jó vége, ha ez bekövetkezik Magyarországon

Pénzcentrum2024. január 22. 20:01

A magyar kormány képviselőinek a vállalati hitelkamatok reformjára vonatkozó javaslata nem konvencionális lépés, és alááshatja a külföldi befektetői hangulatot - közölte véleményét a Standard & Poor's pénzügyi intézményekkel foglalkozó elemzője hétfőn. A hitelminősítő véleményének szerepe lehet abban, hogy a forint árfolyama az utóbbi percekben gyengülésnek indult.

A külföldi befektetői hangulat (...) épp most kezdett helyreállni a pénzügyi szektort célzó populista intézkedések sorozata után, ezt ásná alá az új javaslat - válaszolta a hitelminősítő szakértője a Reutersnek küldött e-mailes válaszában.

A vállalati hitelkamatlábakra vonatkozó magyar javaslat a legújabb a gazdaságot célzó, nem konvencionális eszközök sorában, az S&P elemzője szerint lényeges kockázatot jelent, és jelentősen csökkentheti a hazai bankok jövedelmezőségét.

A hitelminősítő ezzel arra a Portfolio-n megjelent cikkre reagált, amelyben a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértői felvetették: a hitelkereslet helyreállásában a kamatszintnek kulcsszerepe van, így a referenciakamatok újragondolása is szükségszerűvé válhat. A gazdasági portál a ckkében felvetette annak lehetőségét, hogy a bubor helyett a DKJ-hozamot alkamaznák referenciakamatként a hitelek széles körénél.

A hitelminősítő véleményének szerepe lehetett abban, hogy a forint árfolyama az utóbbi percekben gyengülésnek indult.

Címkék:
kormány, vélemény, gazdaság, pénzügy, hitelkamat, hitelminősítő,