Itt a Pénzcentrum nagy üvegvisszaváltó-kutatása: mit gondolsz az új, "mindenért fizetős" rendszerről

Pénzcentrum2024. január 18. 17:00

Idén januártól hivatalosan is életbe lépett az új DRS (Deposit Return System) hazánkban, azaz a kötelező üvegvisszaváltó rendszer. A Pénzcentrum a Debreceni Egyetemmel együttműködve egy kérdőíves kutatás keretében végez a témában felmérést, melynek célja az előzetes lakossági várakozások feltárása a rendelettel kapcsolatban. A módosítás tagadhatatlanul új szokások beiktatását jelenti majd az emberek életébe. Ha szeretnénk visszakapni a kasszánál kifizetett betétdíjat nem lesz elég kimenni a szelektív hulladékgyűjtőkukákig, a boltig kell majd eljuttatni az otthon gyűjtött műanyag palackokat. Főképp azt szeretnénk feltérképezni, hogy hogyan viszonyul a lakosság az új rendszerhez. 

Idén januártól hivatalosan is kezdetét vette az új Deposit Return System hazánkban, tehát a kötelező üvegvisszaváltó rendszer. A Pénzcentrum, a Debreceni Egyetemmel karöltve a témában végez egy kutatást, melyben azt kívánjuk felmérni, hogy a rendelettel kapcsolatban milyen előzetes várakozások vannak a köztudatban. Elsősorban a cél, hogy képet kapjunk a lakosság hozzáállásáról és hogy mit gondolnak hogyan fogja érinteni az új rendszer a mindennapi életüket.

Az új betétdíjas rendszer bevezetésének háttere a megnövekedett hulladék mennyiségéből fakadó környezetterhelés csökkentése és a körforgásos gazdasági modell felé történő elmozdulás szükségességéből ered. Az EU előírásai szerint 2029-ig a PET palackok 90 százalékát vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani, ezért hozták létre a DRS-t, vagyis a kötelező üvegvisszaváltó rendszert. A tej és tejalapú italok és papíralapú csomagolások kivételével minden műanyag és fém csomagolásra vonatkozik, ami 0,1 és 3 liter közzé esik. A betétdíj értéke 50 forint, kivéve a többutas csomagolásokat, ahol ettől eltérhet, mert a gyártó állapítja meg az összeget. A termékek regisztrációja 2023 április 1-től indul, a gyártóknak regisztrálniuk kell saját termékük csomagolását a MOHU Partner Portálon.

A Pénzcentrum kötelező visszaváltási rendszer kutatása 

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közösen végez kutatást, hogy felmérje és megvizsgálja, hogy milyen társadalmi hozzáállás jellemzi ezt az átállást. A kérdőív kérdései úgy lettek összeállítva, hogy a legtöbb aspektusból keletkezzen adat arra vonatkozóan, hogy milyen hatással lehet a lakosság mindennapjaira a visszaváltó rendszer, és hogy képet kapjunk arról, hogy milyen az alapvető társadalmi hozzáállás a kérdésben. A kérdőív teljesen anonim és önkéntes, mentes mindenféle gazdasági vagy politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. Előre is köszönjük, hogy válaszaival segíti kutatásunkat!

Címkék:
kötelező, betétdíj, európai unió, gazdaság, környezetvédelem, rendszer, újrahasznosítás, műanyag, pet-palack, palack, környezettudatos, műanyag újrahasznosítás, üvegvisszaváltó,