Fontos előrejelzés érkezett a magyar gazdaságról: tényleg kint lehetünk a vízből?

Pénzcentrum2024. január 16. 21:59

Az UniCredit közgazdászainak prognózisa szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok 2024 és 2025-ben is 3 százalék körüli növekedést érnek el, és hasonló növekedési ütemet mutat majd fel a nyugat-balkáni terület is.

Az UniCredit közgazdászai arra számítanak, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok 2024-ben és 2025-ben 3 százalék körüli növekedést érnek el, és hasonló növekedési ütemet várnak a nyugat-balkáni területen. Ilyen mértékű bővülésre számíthat Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország és Szerbia is, ugyanakkor a legtöbb kelet-közép-európai országban mindez negatív költségvetési impulzusokkal valósul meg. Az UniCredit véleménye szerint a költségvetési kiigazítást lassíthatja majd a sűrű választási menetrend.

„Arra számítunk, hogy uniópárti pártok nyerik meg a legtöbb közép- és kelet-európai uniós képviselői helyet az Európai Parlamentben, Lengyelország pedig egy újjáéledt közép- és kelet-európai csoport élére áll, amely az európai gazdasági és politikai integráció elmélyítése mellett fog érvelni” – vélik a CEE Quarterly közgazdászai. Hozzáteszik, hogy a 2024-25-ös választások lesznek az utolsók, mielőtt a közép- és kelet-európai politikusok kénytelenek lesznek szembenézni a demográfiai és gazdasági kihívásokkal.

Ebben a makrogazdasági és geopolitikai forgatókönyvben Közép- és Kelet-Európa továbbra is a növekedés motorja marad az UniCredit számára is.

A régió továbbra is stratégiai jelentőségű az UniCredit számára, és tervünk, hogy az erős helyi csapatokra és tudásra, valamint a globális szakértelemre támaszkodva gyorsított ütemben folytassuk a növekedést

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– nyilatkozta Teodora Petkova, az UniCredit közép-és kelet-európai globális vezetője az Euromoney Bécsben tartott The Central and Eastern European Forumán. Hozzátette, Közép- és Kelet-Európa az UniCredit összes hitelének 33%-át, az összes betét 31%-át és a csoport nettó bevételeinek 30%-át adja a 2023. háromnegyed évi pénzügyi eredmények alapján. Petkova erős emelkedő tendenciát lát a digitalizációban, amelyet az UniCredit folyamatos infokommunikációs beruházásokkal segít elő. Az UniCredit régiós ügyfeleinek mintegy 60%-a már aktív mobilhasználó (2023 harmadik negyedévi adat), szemben a 2022-es 53%-kal. A digitális értékesítés Közép-Európában éves szinten csaknem megduplázódott, Kelet-Európában az összes értékesítés 50%-ára nőtt. A nemzetközi fizetési forgalom terén az UniCredit – folyamatosan növekvő tendenciával – a közép- és kelet-európai térségből származó tranzakciók már több mint 20%-át dolgozza fel; az egyéb fizetések több mint 95%-át digitális csatornákon keresztül rendelik meg.

Az UniCredit Research legfrissebb, a fórumon bemutatott, „A meghatározó döntések éve” című CEE Quarterly kiadványa szerint a lakossági fogyasztás valószínűleg a növekedés élére áll Közép-Kelet-Európában, amit a gyorsabb reálbér-növekedés, az alacsonyabb kamatlábak mellett növekvő hitelfelvétel és az ingatlanárak pozitív vagyonhatása is segít. A beruházás és az export várhatóan legkorábban 2024 második felétől járul hozzá a növekedéshez.

Címkék:
európa, unicredit, gazdaság, növekedés, nyugat, prognózis,