Szakértő: újra érdemes lesz lakásba fektetni?

Pénzcentrum2024. január 9. 20:44

Bár a gátlástalan pénznyomtatás már a 2008-as nagy pénzügyi válság után megkezdődött, a többség számára az infláció bő egy évtizedig mégis láthatatlan maradt.

Bár a gátlástalan pénznyomtatás már a 2008-as nagy pénzügyi válság után megkezdődött, a többség számára az infláció bő egy évtizedig mégis láthatatlan maradt – írja a Holdblogon Balásy Zsolt portfóliókezelő. A szakember szerint ebben az időszakban is volt infláció, csakhogy az a pénzügyi piacokra szorítkozott – a 2010-es években csak a kötvények, részvények, bitcoinok ára szökött a magasba.

Balásy szerint a helyzetet az változtatta meg, hogy a Covid idején a kormányok már közvetlenül a szavazóknak osztottak pénzt, miközben a járvány miatt az árukból és a szolgáltatásokból hiány volt. Mindez már mindenki által érzékelhető áremelkedést okozott.

Balásy mindezt úgy foglalta össze, hogy „a kormányok sajtot drágítanak, a jegybankok bitcoint”. Magyarországon szerinte ez különösen így volt, ugyanis a választási pénzosztás és a gazdaságba való beavatkozás is fokozták az infláció mértékét. A bejegyzés emlékeztet rá, hogy elég nagy a konszenzus azzal kapcsolatban, hogy a 2020 előtti alacsony inflációs időszak már nem tér vissza.

A bejegyzés arra is emlékeztetett, hogy az utóbbi időszakban pocsék befektetésnek bizonyult ingatlant vásárolni, míg más eszközökön „rengeteget lehetett keresni”. Ezt az okozta, hogy a jegybankok a magas infláció miatt abbahagyták a pénznyomtatást. A helyzet azonban lehet, hogy hamarosan megváltozik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lehet, hogy idén már újra lehet majd ingatlant venni akár befektetési céllal is?

- tette fel a kérdést Balásy Zsolt a bejegyzés végén.

Címkék:
befektetés, infláció, kötvény, koronavírus, részvény, ingatlanbefektetés, covid, hold alapkezelő, dezinfláció,