Fajsúlyos döntést hozott Magyarországról az S&P: ennyire ajánlják itt a befektetéseket

Pénzcentrum2023. december 9. 15:35

A Standard & Poor's péntek késő este megerősítette a magyar adósbesorolást BBB mínusz szinten, és stabil kilátást állapított meg. Ez azt jelenti, hogy a hitelminősítő továbbra is egy fokozattal a befektetésre ajánlott kategória határa felett tartja a magyar adósbesorolást- áll a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében. 

Magyarország nemzetközi pénzpiaci megítélése pozitív, ami stabil és biztonságos finanszírozási helyzetét eredményezi. Ebben az évben a Magyar Államkincstár mellett az Eximbank és a Magyar Fejlesztési Bank is  bonyolított le kötvénykibocsátásokat, amelyek nagy érdeklődést váltottak ki, és több mint 3 milliárd dollár forrást vontak be nemzetközi befektetőktől. Az állampapírok hozamszintje szignifikánsan csökkent az elmúlt időszakban, például június óta az 5 éves állampapírok hozama 2,4 százalékot mérséklődött. Ez a tendencia jele lehet annak, hogy Magyarország pénzügyi szempontból vonzó a nemzetközi befektetők számára.

Az infláció csökkentése jelenlegi üteme kedvező, októberre egy számjegyű, novemberre pedig 7,9 százalékos mértékű csökkenést láthatunk. A reálbérek emelkedő tendenciát mutatnak. A harmadik negyedévben a magyar gazdaság az uniós tagállamok közül a negyedik legnagyobb mértékben bővült. A magyar beruházási ráta várhatóan idén is 26-27 százalék között alakul. A 2024-es év a gazdasági visszapattanás időszaka lesz, így a növekedés visszatérhet a dinamikus, 4 százalékos tartományba. 2030-ra Magyarország várhatóan eléri az uniós fejlettség 90 százalékát. Ehhez szükséges, hogy a lakosság fogyasztása bővüljön, és a vállalkozások beruházzanak, amihez az egyre csökkenő hitelkamatok is hozzájárulnak.

 

 

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

 

 

Címkék:
reálbér, magyarország, gazdaság, nemzetközi, fejlődés, az európai unió, gazdaságfejlesztési minisztérium,