Elgördült az utolsó akadály az EU-pénzek kifizetése elől? Ezt lépte a magyar kormány

Portfolio2023. december 8. 10:44

Mintegy 10 milliárd eurónyi kohéziós forrás szabadulhat fel Magyarország számára a következő hetekben, az Európai Bizottság már lényegében csak a Kúria ügyelosztási rendjénél az emberi beavatkozás lehetőségét kizáró passzusra várt.  a befagyasztott magyar kohéziós források kiszabadításánál. Most az Igazságügyi Minisztérium kiadott egy egybekezdéses szöveget, ami ezt a problémát kezelheti - írja a Portfolio -, ezzel elgördülhet az akadály a befagyott pénzek felszabadítása elől.

Múlt csütörtökön maga az Európai Bizottság jelezte, hogy a horizontális feljogosító feltételetekről szóló eljárásban egyeztettek a magyar kormánnyal a november elején küldött két kérdés kapcsán, megállapodtak a szükséges jogalkotási lépésekről, így csak ezek kihirdetését várják már a magyar kormánytól. A Brüsszelből érkező két kérdés: hogy milyen garanciák vannak arra, hogy a Kúria automatikus ügyelosztási rendje emberi beavatkozás nélkül működhet, illetve hogy milyen módon érvényesül a magyar bíróságok joga, hogy előzetes döntéshozatalért akadálytalanul fordulhassanak az Európai Unió Bírósághoz.

Az emberi beavatkozás nélküli ügyelosztási rendre lehet válasz a csütörtök este a Magyar Közlönyben megjelent intézkedés. "A Kúria minden, hozzá elektronikus úton érkezett kezdőiratot, annak érkezési sorrendjében, a soron következő lajstromszámmal jegyzi be az ügycsoport szerinti lajstromba, azzal, hogy a lajstromozás során az ügy automatizáltan, emberi beavatkozás nélkül kap ügyszámot" - tette közzé az Igazságügyi Minisztérium. A jogszabály szerint emellett a hatályossá válás után a Kúria heti rendszerességgel közzéteszi majd honlapján az ügyelosztási adatait, beleértve az ügyszámot, az érkezés dátumát, a lajstromozás dátumát, a kiosztás dátumát, az ügycsoportot, az eljáró tanácsot, a tanácsösszetételt, az ügyelosztást végző vezetőt és az eltérés indokát.

Viszont a rendelet csak a kihirdetését követő 61. napon lép hatályba, vagyis csak február 6-án. Az egyelőre nem tisztázott, hogy az Európai Unió Bíróságához való hozzáférhetőség esetében pontosan milyen lépés szükséges, vagy esetleg elegendő a magyar kormánynak egy válaszlevélben jelezni a Bizottságnak, hogy teljesített minden elvárást - írja a lap. Az uniós végrehajtó testületnek 9 napja maradt a magyar igazságügyi reform értékelésére.

Címkék:
pénz, Kúria, magyarország, európai bizottság, gazdaság, eu, forrás, minisztérium, rendelet, kormányrendelet, beavatkozás,