Bemondta Nagy Márton: év végéig megveszi az állam a repteret, az ár miatt "nem fogunk szégyenkezni"

Pénzcentrum2023. december 5. 08:33

Év végéig le akarja zárni a kormány a Budapest Airport adásvételét - mondta Nagy Márton. A miniszter hozzátette, az ár miatt "nem fogunk szégyenkezni". Arról is beszélt, ha jövőre összességében 10-12 százalékos béremelkedés lesz, az infláció az 5-6 százalékos sávba kerül.

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnék zárni az adásvétel aláírását a Budapest Airport ügyében, "a következő hetekben felszáll a füst, és nem fogunk szégyenkezni az ár miatt" - jelentette ki Nagy Márton az InfoRádióban. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a tárgyalások jól haladnak, ugyanakkor ez jóval nagyobb pénzügyi tranzakció, mint a Vodafone felvásárlása volt.

Három feladat van még: le kell ütni a vételárat, azt, hogy milyen feltételekkel adják át és ki kell egyezni a repülőtér hitelezőivel is

- fogalmazott Nagy Márton, aki szerint a reptér üzemeltetését egy tapasztalt társbefektetőre fogják bízni, de a magyar állam lesz a többségi tulajdonos.

Arról is beszélt a műsorban, hogy ha jövőre összességében 10-12 százalékos béremelkedés lesz, az infláció az 5-6 százalékos sávba kerül, ha pedig egyszámjegyű lesz a bérkiáramlás, akkor a 4-5 százalékos sávban várható. Mint mondta, a a fogyasztás és a gazdaság növekedéséhez vissza kell térni a 4-5 százalékos reálbér-növekedéshez, de ezt a vállalatoknak is ki kell tudniuk termelni. Hozzátete, visszatért a magas nyomású gazdaság, amelyben a vállalatoknak muszáj a hatékonyságot növelniük, a költségeket pedig lefaragni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Bruzák Noémi, MTI/MTVA

Címkék:
kormány, infláció, gazdaság, budapest airport, felvásárlás, reptér, liszt ferenc repülőtér, nagy márton, infláció mértéke,