Fontos döntés a paksi atomerőmű ügyében: mégis jöhet a francia üzemanyag

Pénzcentrum2023. november 21. 09:33

A kormány új határozati javaslata szerint „új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet” a paksi atomerőműben.

Mégis zöld utat kaphatnak az új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyagok a paksi atomerőműben – írja a hvg.hu a Lantos Csaba energiaügyi miniszter által előző héten benyújtott határozati javaslat szövegében. A javaslatot az országgyűlés kedden tárgyalja.

A dokumentum szerint „a növekvő villamosenergia-fogyasztást nem lehetséges tisztán földgáz- és egyéb fosszilis bázison, illetve tisztán megújuló forrásokat felhasználó erőművekkel kielégíteni: stabil, hazai villamosenergia-termelésre van szükség olyan erőművekben, amelyek biztonságosan, megbízhatóan alaperőműként üzemelnek, belföldön, költséghatékonyan állítják elő az energiát”. Ezután a szöveg kitér arra: „új körülmény, hogy az atomerőműben további, különösen a meghosszabbított üzemideje alatt új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet”.

A hvg.hu szerint ilyen „eltérő gyártó” lehetne a francia Framatome, akivel a lap értesülései szerint a kormány már szeptemberben aláírt egy együttműködési megállapodást, amelynek az üzemanyag-ellátás, az ahhoz kapcsolódó nukleáris anyagok és a hosszú távú üzemeltetés is részét képezte. A Framatome már egyébként is ismerős a paksi atomerőműben, a német Siemens helyett végül ők csatlakoztak – orosz beleegyezéssel – Paks II. irányítórendszereinek a beszállítójaként a projekthez.

Nem ez az egyetlen pont, amelynek megváltoztatására javaslatot tesz a kormány a 2015-ös, eredeti határozathoz képest: a jelenlegi szövegben az áll, hogy a 2020-as évek végén kezdheti meg a működését az erőmű, és a 2080-as évek végéig működhet. Ezt most a kormány a 2030-as indulási dátumra cserélné, és az 2090-es évek elejéig működnének az új blokkok.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
kormány, üzemanyag, gazdaság, zöld, villamosenergia, hvg,