Fordulat a tárgyalóasztalnál: mégis megfúrnák a 15%-os minimálbér-emelést a munkaadók?

Pénzcentrum2023. november 9. 16:43

Bár sokáig úgy tűnt, a tárgyaló felek megegyeztek a minimálbér és a garantált bérminimum növelésének mértékéről és a az emelés időpontjáról, most úgy tűnik mégsincs megállapodás. Legalábbis a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésén erről nem született megállapodás. Így a tárgyalások egy hét múlva folytatódnak.

Nemrég megírtuk: nem január elsejétől, hanem december 1-től emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege. A minimálbér 15, a bérminimum pedig 10 százalékkal növekedhet. Legalábbis ezt állította Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, amit megerősített Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója, aki aztán később módosította álláspontját az üggyel kapcsolatban. A politikusok állításai mindenesetre tükrözték a tárgyaló felek álláspontját, hogy zöld utat adnak a kétszámjegyű emelésnek, valamint az idei emelésnek is. Egészen eddig.

A kormányoldal ugyanakkor továbbra is kitart a korábbi álláspontja mellett, azaz továbbra is támogatná a két munkavállalói szakszervezet javaslatait. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ugyanis jelen volt a csütörtöki VKF-ülésen, ahol kifejtette: a kabinetnél örülnének a kétszámjegyű minimálbér- és bérminimum-emelésnek, mert ez plusz fogyasztást generálna, amely a GDP-bővülés szempontjából létfontosságú. Szerinte ezzel javulnának a lakossági várakozások: vagyis az emberek bátrabban költekeznének, miközben a mostani inflációs környezetben inkább az óvatosság, a kivárás jellemző. Megállapította ugyanakkor, hogy a kabinet tiszteletben tartja, hogy a legkisebb bérekről a munkaadóknak és a munkavállalóknak kell megegyezniük, így nem kíván döntőbíróként fellépni.

Jelenleg a munkaadói fenntartások ellenére még nincs lefutva semmi: a felek megállapodtak abban, hogy a tárgyalásokat egy hét múlva folytatják.

Címkék:
minimálbér, minimálbér-emelés, gazdaság, tárgyalás, bérminimum, emelés, vkf, munkaadók,