Ettől leesik az állad: a világ legnépszerűbb fűszere még az ezüstnél is drágább volt

Pénzcentrum2023. november 8. 17:31

A vanília a sáfrány után a második legértékesebb fűszer, a fogyasztók körében ez a legnépszerűbb aroma. A vaníliakivonat a Vanilla planifolia trópusi orchideafaj szárított babjából származik, amely bár Mexikóban őshonos, mostanra széles körben termesztik a trópusokon.  

A vanília nem csak fűszerként, hanem a kozmetikai és a gyógyszeriparban is felhasználásra kerül – írja elemzésében az oeconomus.hu. Jelenleg Madagaszkár a fűszer legnagyobb termesztője – innen származik az áru 40 százaléka. A vanília termesztésének nagy az élőmunka-igénye, ugyanis egyebek mellett kézzel porozzák be az orchideavirágokat, továbbá a növény termesztése kitett az időjárási változásoknak.

A fűszernövény rendkívül drága – 2017-2018-ban kilogrammja többe került, mint egy kilogramm ezüst, emiatt pedig a gazdák kénytelenek voltak fegyveresen őrizni az ültetvényeket és a feldolgozó üzemeket. A vanília ára azóta csökkent, köszönhetően a (koronavírus miatti) keresletcsökkenésnek és a kínálat növekedésének (új telepítések).

Loading...
Címkék:
kozmetikum, fűszer, gyógyszeripar, termesztés, ezüst, oeconomus gazdaságkutató alapítvány,